ccf

Asociatia Procurorilor din Romania condamna boicotul din CSM

Data: 27 June 2019, 16:09 | autor: L.J. | 2 comentarii | 1330 afisari

Asociatia Procurorilor din Romania – condusa de Elena Iordache (foto) – condamna boicotul din Consiliul Superior al Magistraturii.


Amintim ca patru procurori si trei judecatori au boicotat sedinta de luni, 24 iunie 2019, in care ar fi trebuit sa fie validata numirea procuroarei Adina Florea la conducerea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (click aici pentru a citi).

In acest context, APR a avertizat joi, 27 iunie 2019, ca atitudinea celor 7 membri CSM reprezinta o lipsa de respect atat la adresa atat a cetatenilor, cat si a colegilor de breasla.

Pe de o parte, va fi prejudiciata increderea populatiei in magistrati, iar de cealalta parte judecatorii si procurorii isi vor vedea inselate asteptarile pe care si le-au pus in membrii CSM, atunci cand i-au votat cu speranta ca acestia vor reprezenta onorabil intregul corp al magistratilor, arata APR.

ONG-ul Elenei Iordache adauga ca prin boicotul sedintelor de plen, cei sapte magistrati incalca insusi Regulamentul de organizare si functionare a CSM, care prevede ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar, iar activitatea lor presupune pregatirea si participarea la toate activitatile desfasurate de institutie.

Comunicatul APR:

Asociatia Procurorilor din Romania a constatat cu maxima ingrijorare atitudinea anumitor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care refuza participarea la sedintele Plenului conditionand-o de eliminarea/neincluderea pe ordinea de zi a unor teme importante, a caror solutionare este imperios reclamata a fi realizata cu maxima celeritate (spre exemplu: numirea procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie).

Nesolutionarea unor astfel de teme aduce grave prejudicii activitatii de infaptuire a justitiei, ca serviciu public in interesul cetatenilor.

O astfel de manifestare a avut loc cu ocazia sedintei Plenului din ziua de 24 iunie 2019, data la care prezenta acelor membri C.S.M. in sediul institutiei a fost certa, dovedita prin participarea la alte sedinte din aceeasi zi.

Reamintim dispozitiile art. 73 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii:

(1) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfasoara activitate permanenta si nenormata si au calitatea de demnitar. (...)

(2) Activitatea nenormata a membrilor presupune indeplinirea atributiilor prevazute de lege si regulament, prin pregatirea si participarea la toate activitatile desfasurate de Consiliu (...)”

si ale art. 18: „Membrii isi pot exprima in mod valabil votul in Plen cu conditia participarii la dezbaterile pe marginea punctului supus procedurii de vot”.

Orice alta manifestare a convingerilor personale cu privire la proiectul ordinii de zi sau la solutionarea temelor propuse pe ordinea de zi de catre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii – in conformitate cu atributiile prevazute in sarcina acestuia la art. 22 alin.2 din Regulament – este neconforma cu calitatea de demnitar, detinuta de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodata, o astfel de atitudine prejudiciaza increderea cetatenilor in intregul corp al magistratilor, membrii C.S.M. fiind alesi din randul judecatorilor si procurorilor.

Reamintim acestor membri C.S.M. care aleg neprezentarea la sedintele Plenului in locul exercitarii votului, prevederea de la art. 1 alin.2 din Legea nr. 317/2004: „(2) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului”.

Prezenta membrilor C.S.M. la activitatile Consiliului constituie obligatie de serviciu, a carei indeplinire o solicitam acestora, in considerarea respectului fata de votul de incredere acordat acestora de colegii magistrati care au considerat ca vor fi onorabil reprezentati in aceste functii elective.

Sursa foto: Q Magazine

Comentarii

# constanta date 31 July 2020 20:53 0

ece parere sa aiba un simplu cetatean care nu cunoaste legile dar vede structuri ale statului ale statului certandu.se untre ele......cred ca nu e bine si nici constructiv....eu ca cetatean simplu b>nenteles ca vr÷au ca fiecare magistrat sa fie consrient ca atunci cand hudecacpe cineva trebuie sa.i dea o pedeapsa meritata si cu oarece clementa in functie de gravitatea faptei iar daca e camatar sau un recidivist periculos sa.i dea o pedeapsa aspră maxima .si meritată.nu inteleg de ce ii condamna cate 25 de ani de puscarie dar ii elibereaza dupa 5 .sau 8 ani ..nu e corect findca violul crima sunt fapte cu violenta iar in puscariile noastre oamenii nu se reeduca ba din contra...in ce priveste magistratii sunt unii manjiti polutic si sunt oamenii mafiei si dau pedepse cu clasare la oameni care dau spaga an gro sau sunt oameni influenti in politica precum penalul de iohanis care a inceput cu traficul de carne vie si a continuat cu falsificarea se testamente si acte de mostenitor ca sa obtina case si alte bunuri care nu i se cuveneau de fapt.si mai sunt si altii ca el dar el e cel mai elocvent exemplu de infractor penal scapat de justitie...deci avem nevoie de raspunderea faptelir magistratilor adica sa.si asume ce fac iohanis a distrus viata atator oameni pe care i.a dat afara din case lor cumparate se ei cu economii de o viata ca sa.si insuseasca el imobilele dupa pofta inimii lui si deci nici un magistrat nu i.a dat peste mainisa.i spuna ca cea ce face se numeste hoție...deci si magistratii care uita legile tarii si judeca la Brasov altfel ca la Sibiu sau la Bucuresti sa stir ca asta înseamnă ceva gresit si sa.si asume raspunderea greselilor si sa primeascaxpedepselw meritate la fel si medicii......Viata omului are prioritate nu poti favoriza un infractor politic doar ca sa.si mareasca averea ca in cazul lui BASESCU cu NANA Unde se stie ff clar ca basescu a furat pamanturile oamenilor din sat de la Nana.dacă încă nu sunt impartiali si cinstiți și drepti sa fie pedep

# Petre date 28 June 2019 02:27 0

Mi.a plăcut articolul e un semn că trebuie în viitor să fie mai atenți asupra activitatii unor magistrați fiindcă. unii din ei dau dovadă că nu merită increderea colegilor magistrați pentru funcțiile in care au fost investiți și nici nu pot avea incredere că nu vor repeta aceleasi """greseli.."" la infinit ..fiindcă unii din ei s.au pus in slujba satanei.... si îi duc în eroare pe restul si profită de puterea lor distrugând cariere si vieți ale unor oameni fără nici o altă vină decât că sunt incomozi față de unele structuri de putere....

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.