ccf

Avocatul Adrian Cuculis anunta o noua premiera privind creditele in franci elvetieni: „Instanta a inghetat cursul creditului la 2,1 lei/CHF si a denominat platile in moneda nationala”

Data: 03 July 2016, 09:07 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2106 afisari

Tribunalul Bucuresti–Sectia a VI-a Civila a dispus, prin decizia nr. 2328/24.06.2016, pronuntata in dosarul nr. 49701/300/2015, inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor unui imprumut contractat de la Banca Romaneasca, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv 2,1342 lei/CHF, curs care va ramane stabil pe toata perioada derularii contractului. De asemenea, instanta a dispus denominarea, in moneda nationala, a platilor.


Potrivit avocatului Adrian Calin Cuculis (foto), reprezentantul debitorilor in cauza, decizia definitiva a Tribunalului Bucuresti reprezinta o noutate in materia pronuntarilor din dosarele privind clauzele abuzive impuse in contractele cu bancile, aceasta constand in faptul ca „instanta de apel a denominat in moneda nationala creditul, iar asta presupune ca banca nu va mai putea sa ii fac conversia in franci elvetieni a monedei nationale, pentru plata creditului la valoarea de 2.1 lei/franc elvetian ci va fi obligata sa primeasca direct lei in contul francilor fara sa poata sa impuna un alt curs valutar”.

Conform art. 3 alin. 1 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar 'Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2'. Achitarea ratelor lunare in temeiul unui contract de credit nu este prevazuta in anexa nr. 2 a Regulamentului valutar astfel incat se impune ca executarea obligatiilor decurgand din acest contract sa se faca in moneda nationala. De asemenea, efectuarea platilor in valuta implica suportarea unor costuri suplimentare in sarcina consumatorului cu consecinta impovararii consumatorului, determinand o onerozitate excesiva fata de obligatia asumata, fapt contrar principiului echitatii si bunei credinte care trebuie sa guverneze executarea contractului. Avand in vedere acest aspect, denominarea in moneda nationala a platilor constituie o aplicare in fapt a prevederilor legale precum si a principiului echitatii”, noteaza avocatul Adrian Cuculis pe blogul sau.

Minuta deciziei TMB nr. 2328/24.06.2016:

Admite apelul. Schimba sentinta apelata si, in consecinta: Admite actiunea, astfel cum aceasta a fost precizata. Constata caracterul abuziv a clauzelor stipulate in contractul de credit nr. 52073747/19.12.2007 la art. 8.1 si art. 9.1. Declara nulitatea absoluta a clauzelor mentionate anterior. Dispune stabilizarea (inghetarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF, curs ce urmeaza sa fie stabilit pe toata perioada derularii contractului. Dispune denominarea, in moneda nationala, a platilor. Cu opinia separata a doamnei judecator Rolea Gabriela in sensul respingerii apelului ca nefondat. Executorie. Definitiva Pronuntata in sedinta publica azi, 24 iunie 2016”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.