ccf

CCR a gasit neconstitutional art. 666 CPC: „Declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc”

Data: 17 December 2015, 17:44 | autor: A.P. | 1 comentarii | 7205 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, joi 17 decembrie 2015, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 666 din Codul de procedura civila, constatand ca acestea sunt neconstitutionale.


In pronuntarea solutiei, CCR a stabilit ca art. 666 din Codul de procedura civila contravine art. 1 alin. (4) din Constitutie, prin prisma exercitarii de catre executorii judecatoresti a unei activitati specifice instantelor judecatoresti, precum si art. 21 alin. (3) si art. 124 din Constitutie, prin sustragerea de la controlul judecatoresc a declansarii procedurii executarii silite, situatie de natura sa incalce exigentele dreptului la un proces echitabil sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, pe de o parte, si, pe de alta parte, sa ii „delege” executorului judecatoresc infaptuirea justitiei. De asemenea, Curtea a retinut si incalcarea art. 147 alin. (4) din Constitutie, intrucat legiuitorul nu a respectat exigentele constitutionale stabilite prin Decizia CCR nr. 458/31.03.2009.

Comunicatul CCR:

"In ziua de 17 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.29 din Legea nr.138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe. Curtea, avand in vedere art.62 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, a constatat ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate il constituie reglementarea corespondenta din actul de baza, si anume art.665 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.545 din 3 august 2012. Solutia legislativa cuprinsa in aceasta dispozitie, in urma republicarii Legii nr.134/2010 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.247 din 10 aprilie 2015, a fost preluata in art.666, text asupra caruia Curtea s-a pronuntat prin prezenta decizie. Art.666 priveste, in esenta, incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.666 din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale. Curtea a stabilit ca acestea contravin prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(4), prin prisma exercitarii de catre executorii judecatoresti a unei activitati specifice instantelor judecatoresti, precum si ale art.21 alin.(3) si art.124, prin prisma faptului ca declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc, iar, in acest fel, pe de o parte, exigentele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, nu sunt respectate, iar, pe de alta parte, infaptuirea justitiei este 'delegata' executorului judecatoresc.

De asemenea, Curtea a retinut incalcarea art.147 alin.(4) din Constitutie, intrucat legiuitorul nu a respectat Decizia Curtii Constitutionale nr.458 din 31 martie 2009, ignorand exigentele constitutionale stabilite prin aceasta.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Oradea – Sectia civila".

foto: Augustin Zegrean, presedinte al CCR

sursa foto: observatorbn.ro

Comentarii

# Horvath Mihai date 18 December 2015 22:56 +1

Dupa ce mi s-a luat casa, si mi-au calcat toate drepturile in picioare, nu mai intereseaza ce zice Curtea...executorul si-a luat 2000€ onorariu, dar 1100 lei restanta la impozitul pe apartament nu l-a platit...imi blestem si acum ziua cand am fost pacalit sa iau primul credit intr-o tara de excroci...acum m-am linistit...sunt in drum, o situatie dificila, am muncit si eu 25 de ani, am platit ratele degeaba...asa ca ce vede Curtea ce se intampla de 25 de ani in Romania abia acum, pe mine nu mai intereseaza...

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.