ccf

CCR, DECIZIE PE LEGEA PRIVIND SANCTIONAREA FAPTELOR DE CORUPTIE - “Obiectia formulata nu poate viza un text care nu a format obiectul reexaminarii”

Data: 26 July 2019, 11:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1600 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 394/2019 privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, obiectie formulata de 88 de deputati.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate se sustine ca legea criticata incalca art.1 alin.(3) si art.147 alin.(4) din Constitutie. Astfel, se arata ca, in aplicarea principiului constitutional al colaborarii loiale intre autoritatile statului, Parlamentului, prin procedura reexaminarii reglementate de art.147 alin.(2) din Constitutie, ii revine obligatia de a pune de acord prevederile constatate ca fiind neconstitutionale prin decizia pronuntata in cadrul controlului a priori de constitutionalitate, fapt pentru care trebuie sa tina cont atat de dispozitivul, cat si de considerentele atasate deciziei. In acest sens, se invoca Decizia nr.432 din 21 iunie 2018, par.46, si se apreciaza ca Parlamentul, in procedura de reexaminare, a ignorat considerentele cu caracter general din Decizia nr.584 din 25 septembrie 2018, par.68 si 72, fapt care afecteaza, din perspectiva constitutionala, continutul articolului unic in forma adoptata dupa reexaminare. Se sustine ca din aceste considerente rezulta ca legiuitorul avea obligatia, din perspectiva constitutionala, de a lua act de necesitatea mentinerii in vigoare a formei actuale a art.12 din Legea nr.78/2000; per a contrario restrangerea continutului infractiunii realizata prin dispozitiile alin.(2), nou-introdus prin legea criticata, este neconstitutionala. In consecinta, legiuitorul, in procedura reexaminarii, avea obligatia de a constata ca intreaga lege este neconstitutionala si, pe cale de consecinta, de a o respinge. Neprocedand astfel Parlamentul a ignorat atat caracterul erga omnes al deciziilor Curtii Constitutionale, cat si jurisprudenta acesteia, respectiv Decizia nr.432 din 21 iunie 2018, par.46. Totodata, mentinerea unor texte de lege care sunt afectate de un viciu de neconstitutionalitate reprezinta atat o incalcare a principiului colaborarii loiale intre autoritatile statului si a principiului securitatii juridice, derivat din art.1 alin.(3) din Constitutie, in componenta referitoare la calitatea actelor normative, cat si o afectare grava a posibilitatii cetatenilor de a-si conforma conduita unor norme juridice elaborate si adoptate de autoritatea legislativa, cu incalcarea Constitutiei.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.