ccf

CNSAS vs. PROCURORUL GRIGORE DANUT DRAGOSTE – ICCJ, decizia nr. 272/22.01.2013: "A fost recrutat la 27.08.1989 de catre Inspectoratul Judetean de Securitate Cluj, pentru realizarea supravegherii informative in problema 'JUSTITIA', dar mai ales a incadrarii informative a sotului obiectivei 'CLAUDIA'... La aceeasi data a semnat Angajament, preluand numele conspirativ 'GELU'... In urma furnizarii unor astfel de informatii, persoanele au suportat consecinte concrete"

Data: 30 September 2015, 19:32 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2144 afisari

Prin decizia nr. 272/22.01.2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal a admis recursul reclamantului Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) impotriva sentintei civile nr. 6005/18.10.2011 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, pe care a modificat-o in sensul admiterii actiunii formulate de reclamant prin constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a paratului Grigore Danut Dragoste - la acel moment, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Turda.


Decizia nr. 272/22.01.2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal

pres. Luiza Maria PAUN

jud. Doina DUICAN

jud. Rodica VOICU

Obiectul dosarului: constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008)

Solutia: "Admite recursul declarat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii impotriva Sentintei civile nr. 6005 din 18 octombrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Modifica sentinta atacata, in sensul ca admite actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Constata calitatea intimatului-parat Dragoste Grigore Danut de colaborator al Securitatii. Irevocabila. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 ianuarie 2013".

>>Decizia nr. 272/22.01.2013 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 627/2/2011

Extras din decizie:

"In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca din cuprinsul Notei de Constatare nr. 011111501/09.06.2010, rezulta ca paratul, fiind executor judecatoresc la Judecatoria Turda, a fost recrutat la data de 27.08.1989 de catre Serviciul Municipal Turda, Inspectoratul Judetean de Securitate Cluj, pentru realizarea supravegherii informative in problema 'JUSTITIA', dar mai ales a incadrarii informative a sotului obiectivei 'CLAUDIA', lucrat prin D.U.I. (dosar de urmarire informativa). La aceeasi data a semnat Angajament, preluand numele conspirativ 'GELU'. (...)

Analizand actele si lucrarile dosarului, Inalta Curte constata ca sunt intemeiate criticile CNSAS in legatura cu activitatea paratului (...), fiind intrunite toate conditiile prevazute de OUG nr. 24/2008 pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a paratului.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 2 lit. b) teza I din OUG nr. 24/2008, colaborator al Securitatii este persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnaate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Din materialul probator administrat in cauza, Inalta Curte constata ca in mod gresit instanta de fond a apreciat ca din continutul inscrisurilor aflate la dosar nu se poate retine indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute de dispozitiile art. 2 lit. b) din OUG nr. 24/2008, informatiile furnizate de parat neatingand calitatea impusa de lege, respectiv, aceea de a denunta activitati si atitudini potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Motivarea instantei de fond in privinta neindeplinirii primei conditii nu poate fi retinuta, astfel cum a sustinut si recurentul-reclamant, intrucat este de notorietate faptul ca, inainte de anul 1989, postul de radio Europa Libera a avut in permanenta o pozitie anticomunista, fiind monitorizat de organele de Securitate, si, in acest context, audierea si eventual colportarea stirilor transmise de acest post de radio reprezenta o atitudine potrivnica regimului comunist.

In cauza este indeplinita si cea de-a doua conditie, cu privire la vizarea incalcarii unor drepturi, intrucat in urma furnizarii unor astfel de informatii, astfel cum rezulta atat din rapoartele ofiterilor de Securitate, cat si din notele informative ale intimatului, persoanele respective au suportat consecinte concrete.

De altfel, din textul de lege citat mai sus rezulta ca este suficient ca informatiile furnizate sa fi vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, conditie care, in cauza de fata, este satisfacuta pe deplin de informatiile in litigiu.

Astfel fiind, Inalta Curte, in temeiul art. 312 Cpc, va admite recursul declarat, iar rejudecand cauza pe fond, actiunea reclamantului CNSAS ca fi admisa, fiind intrunite toate conditiile legale pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a paratului".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.