ccf

EXECUTAREA PEDEPSELOR – Obiectie de neconstitutionalitate admisa: „Existenta unei configuratii semnificativ diferite intre forma legii criticate adoptate de Senat si forma adoptata de Camera Deputatilor”

Data: 15 February 2019, 10:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1074 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 22/2019 a Curtii Constitutionale prin care s-a admis obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, obiectie formulata de un numar de 60 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal. In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal este neconstitutionala, in ansamblul sau.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate se sustine ca legea criticata este, in integralitate, neconstitutionala, deoarece incalca efectul obligatoriu erga omnes al deciziilor Curtii Constitutionale, respectiv a fost adoptata cu nerespectarea Deciziei nr.561 din 18 septembrie 2018 a Curtii Constitutionale.

Autorii sesizarii evidentiaza, mai intai, parcursul adoptarii acestei legi in Parlament, precum si faptul ca impotriva sa au fost formulate obiectii de neconstitutionalitate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si, respectiv, Presedintele Romaniei, admise de Curtea Constitutionala. Ca urmare a sesizarii Presedintelui Romaniei, Curtea Constitutionala a constatat ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau, pentru motivul extrinsec de neconstitutionalitate referitor la incalcarea principiului bicameralismului in procesul de adoptare a legii. Or, conform par. 32 din Decizia nr. 432 din 21 iunie 2018 a Curtii Constitutionale, daca o lege este constatata, in ansamblul sau, ca neconstitutionala, Parlamentul Romaniei are obligatia de a inceta, de drept, procedura legislativa asupra legii neconstitutionale.

Se sustine ca, desi avea cunostinta de declararea ca neconstitutionala, in ansamblul sau, a acestei legi (punctul B al comunicatului de presa din data de 18 septembrie 2018 al Curtii Constitutionale), Senatul Romaniei a procedat, in data de 29 octombrie 2018, la reexaminarea legii neconstitutionale, dovada continuarii procedurii fiind existenta aceluiasi numar de inregistrare a acesteia in procesul legislativ (L 271/2017 la Senatul Romaniei si PLx553/2017 la Camera Deputatilor), atat inainte de declararea sa ca neconstitutionala, cat si ulterior in procedura de reexaminare.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.