ccf

LEGEA 10/2001. Curtea Constitutionala a stabilit cum trebuie interpretat art. 5 alin. (1)

Data: 11 December 2015, 11:42 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1949 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, marti 8 decembrie 2015, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 si a constat ca acestea sunt constitutionale in masura in care nu permit restituirea in natura sau acordarea de masuri reparatorii prin echivalent persoanelor care intra sub incidenta acordurilor incheiate de Romania cu alte state privind reglementarea problemelor financiare in suspensie enumerate in Anexa nr. 1 a Legii nr. 10/2001.


Comunicatul CCR:

"In ziua de 10 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 alin.(1) din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, care au urmatorul continut: 'Nu sunt indreptatite la restituire in natura sau la masuri reparatorii in echivalent persoanele care au primit despagubiri potrivit acordurilor internationale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie, enumerate in anexa nr.1 care face parte integranta din prezenta lege'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.5 alin.(1) din Legea nr.10/2001 si a constat ca acestea sunt constitutionale in masura in care nu permit restituirea in natura sau acordarea de masuri reparatorii prin echivalent persoanelor care intra sub incidenta acordurilor incheiate de Romania cu alte state privind reglementarea problemelor financiare in suspensie enumerate in Anexa nr.1 a Legii nr.10/2001.

Curtea a retinut, in esenta, ca, prin interpretarea contrara, se incalca art.44 alin.(2) din Constitutie privind egala protejare a proprietatii private, intrucat statul roman este obligat sa suporte o diminuare nejustificata a patrimoniului prin plata dubla, nedatorata, a unei creante deja achitate, avand in vedere ca acordurile incheiate de Romania cu alte state privind reglementarea problemelor financiare in suspensie, enumerate in Anexa nr.1 a Legii nr.10/2001, au efect liberatoriu pentru statul roman.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Bucuresti – Sectia a V-a civila.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.