ccf

OMORUL. REDESCHIDERE DOSAR - TMB, incheierea din 28.01.2015: „Organele de urmarire penala nu au respectat exigentele anchetei efective; ancheta nu satisface nici cerinta de temeinicie, organele nedepunand nici un efort pentru a descoperi ceea ce s-a intamplat cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul Luminitei Sega... Solutia procurorului are caracter arbitrar”. Incalcarea dreptului la viata (Art. 2 CEDO) sub aspect procedural

Data: 23 November 2015, 17:12 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2525 afisari

Prin incheierea din 28.01.2015 pronuntata in camera preliminara, Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala a desfiintat solutia de clasare dispusa de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin ordonanta din 11.08.2014, in dosarul avand ca obiect moartea suspecta a fostului procuror DNA Luminita Sega si a trimis cauza la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in vederea inceperii urmaririi penale in rem cu privire la infractiunea de omor.


In pronuntarea solutiei, judecatorul de camera preliminara a stabilit ca ancheta efectuata in cauza nu a fost demarata cu promptitudine din oficiu si nu a fost apta sa conduca la identificarea si eventuala pedepsire a vinovatilor, intrucat organele de urmarire penala nu au luat toate masurile ce sunt in mod rezonabil accesibile pentru administrarea de probe privind faptele analizate. Instanta a constatat incalcarea obligatiei procedurale pozitive prevazute de art. 2 CEDO de a desfasura o ancheta efectiva cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul fostului procuror DNA Luminita Sega, prin modalitatea de conducere a anchetei in timpul efectuarii actelor premergatoare inceperii urmaririi penale.

Incheierea din 28.01.2015. Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala (camera preliminara)

pres. Mihail UDROIU

Obiectul dosarului: plangere solutii de neurmarire/ netrimitere judecata (art. 340 NCPP)

Faptele: omorul – art. 188 CP 1969.

Solutia: "In baza art. 341 alin. (6) lit. b) C.proc.pen., admite plangerea formulata de petentul Mircea Slavila. Desfiinteaza solutia de clasare dispusa de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti prin ordonanta din 11.08.2014 emisa in dosarul nr. 2842/P/2008. Trimite cauza la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in vederea inceperii urmaririi penale in rem cu privire la infractiune de omor prevazuta de art. 188 C.pen. Dupa inceperea urmaririi penale procurorul trebuie sa efectueze o ancheta efectiva care sa implice cel putin administrarea urmatoarelor mijloace de proba: 1. efectuarea unei expertize toxicologice intr-un laborator sau institut specializat din tara sau strainatate (ce detine acreditarile si certificarile necesare in domeniul investigatiilor toxicologice) in vederea stabilirii existentei sau inexistentei unei intoxicari a defunctei Luminita Sega cu metale grele/ metaloizi, si in special cu alumina; 2. audierea petentului Mircea Slavila precum si a sotului defunctei, Marius Sega; 3. audierea colegilor de serviciu ai defunctei Luminita Sega din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie (2003) precum si a colegilor de serviciu ai defunctei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (procurori sau politisti); 4. audierea martorului Ioana Maria Vlas; 5. obtinerea tuturor inscrisurilor din dosarele medicale ale defunctei Luminita Sega aflate in spitalele sau clinicile din tara sau strainatate unde defuncta a fost internata, respectiv unde au fost efectuate investigatii medicale ale defunctei Luminita Sega; in privinta actelor medicale relevante redactate intr-o alta limba decat cea romana este necesara traducerea autorizata a acestora in limba romana; 6. audierea personalului medical (doctori si asistente medicale) din spitalele sau clinicile din tara unde defuncta Luminita Sega a fost internata care s-au ocupat in mod direct de pacienta pe parcursul internarii. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva".

>>Incheierea din 28.01.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala, in dosarul nr. 41641/3/2014

Extras din incheiere:

"In concret, in partea introductiva a considerentelor ordonantei (primele doua pagini) sunt reluate situatiile de fapt care au condus la sesizarea parchetului intr-o formularea identica cu cea din rezolutia din 18.11.2008 prin care s-a dispus exhumarea cadavrului Luminitei Sega si efectuarea unei expertize medico-legal toxicologice.

Apoi, se mentioneaza ca au fost obtinute toate actele medicale cu privire la numita Luminita Sega desi, asa cum vom arata in continuare, administrarea probatoriului sub acest aspect nu a fost completa.

Ulterior, procurorul reia, prin copiere, pe parcursul a sase pagini pasaje din raportul de expertiza medico-legala nr. A1/13411/2008 intocmit de Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici', respectiv concluziile raportului de la fila 28, constatarile de la filele 21-23 din raport, precum si discutia cazului de la filele 23-25 din raport.

In finalul considerentelor se arata ca ulterior intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura penala (01.02.2014) nu au mai fost efectuate acte de cercetare penala in cauza, subliniindu-se inertia organelor de urmarire penala.

In urma acestor aspecte expuse fara nicio alta motivare, procurorul constata ca nu exista probe si indicii temeinice cu privire la comiterea unei fapte prevazute de legea penala.

In aceasta ultima privinta, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti apreciaza ca se impunea o motivare detaliata, iar nu simpla preluare continutului legal al cazului impeditiv prevazut de art. 16 alin. (1) lit. b) C.proc.pen.

Retinerea acestui temei legal de clasare impunea procurorului cel putin constatarea urmatoarelor aspecte: fapta exista in materialitate (altfel ar fi fost retinut temeiul prevazut de art. 16 alin. (1) lit. a) C.proc.pen.), fapta a fost comisa de o persoana, insa faptei ii lipseste trasatura esentiala a infractiunii ca fapta sa fie prevazuta de legea penala (tipicitatea obiectiva sau subiectiva).

Desi procurorul a retinut in ordonanta de clasare ca fapta nu este prevazuta de legea penala, nu a precizat in niciun fel despre ce fapta este vorba, cine este autorul acesteia, daca au existat participanti la acesta si nici nu a indicat daca neintrunirea elementelor de tipicitate vizeaza numai latura obiectiva a infractiunii, sau numai latura subiectiva ori ambele laturi.

In aceste circumstante create de lipsa unei motivari a ordonantei de clasare, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti apreciaza ca solutia procurorului are caracter arbitrar.

(...)

Analizand actele dosarului de urmarire penala nr. 2842/P/2008, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti constata incalcarea dreptului la viata prevazut de art.2 din Conventia europeana in componenta sa procedurala retinand lipsa unei anchete concrete si efective cu privire la moartea Luminitei Sega astfel cum vom arata in continuare

Fata de exigentele conventionale expuse mai sus judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti retine ca:

1. Ancheta efectuata in cauza nu a fost demarata cu promptitudine din oficiu.

Astfel, cauza penala de fata a fost inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti la data de 09.05.2007 in urma memoriului formulat la data de 28.02.2007 de catre petentul Mircea Slavila prin care solicita investigarea mortii suspecte a surorii sale Luminita Sega in urma cu un an, la data de 31.07.2006.

La data de 24.05.2007 s-a procedat la audierea petentului Mircea Slavila de prim - procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in urma dispozitiei Procurorului General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti obiectivata in rezolutia administrativa din data de 17.05.2007.

Dupa un an si sase luni de la data inregistrarii la parchet a memoriului petentului Mircea Slavila prim - procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus prin rezolutia din data de 18.11.2008 inregistrarea ca dosar penal a cauzei privind decesul numitei Luminita Sega, mentionand in actul procesual ca variantele posibile ale decesului sunt: moartea violenta, moartea suspecta, moartea a carei cauza nu este cunoscuta.

Pentru aceste motive, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti constata incalcarea obligatiei procedurale pozitive prevazute de art. 2 din Conventia europeana de a desfasura o ancheta efectiva cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul Luminitei Sega imediat dupa ce organele de urmarire penala au luat la cunostinta despre sustinerile referitoare la moartea suspecta a defunctei.

2. Ancheta efectuata nu a fost apta sa conduca la identificarea si eventuala pedepsire a vinovatilor, intrucat organele de urmarire penala nu au luat toate masurile ce sunt in mod rezonabil accesibile pentru administrarea de probe privind faptele analizate si nu au respectat exigentele de celeritate si diligenta rezonabila ale anchetei efective; in plus ancheta nu satisface nici cerinta de temeinicie, organele de urmarire penala nedepunand nici un efort pentru a descoperi ceea ce s-a intamplat cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul Luminitei Sega.

Activitatea organelor de urmarire penala pe parcursul unei anchete de peste 7 ani de la data inregistrarii sesizarii si de aproape 6 ani de la data inregistrarii dosarului la parchet a fost extrem de sumara, fiind efectuata in actele premergatoare inceperii urmaririi penale. Deopotriva, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti constata lungile perioade de inactivitate ale organelor de urmarire penala. (...)

Asadar, timp de peste 2 ani (09.05.2007 - 09.10.2009) au fost stranse fotocopii ale unor acte medicale ale defunctei Luminita Sega si s-a efectuat exhumarea acesteia (la peste 3 luni de la data dispozitiei de exhumare).

In perioada mai 2009 - 13.12.2013 (peste patru ani) nu s-a mai efectuat nici un act de urmarire penala asteptandu-se finalizarea raportului de expertiza medico-legala (exceptie face corespondenta purtata cu institutiile implicate in efectuarea expertizei).

Desi expertiza medico-legala toxicologica a fost dispusa la data de 18.11.2008 raportul de expertiza medico-legala nr. A1/13411/2008 efectuat de Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' a fost depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti dupa trecerea unei perioade de peste cinci ani, la data de 13.12.2013.

Toate aceste aspecte subliniaza lipsa unei anchete efective in cauza privind decesul Luminitei Sega. (…)

Din actele dosarului de urmarire penala nu rezulta ca parchetul ar fi facut demersuri pentru realizarea acestor analize toxicologice sau ca ar fi avansat sumele de bani necesare efectuarii analizelor toxicologice, desi medicul legist desemnat sa efectueze expertiza aprecia ca acestea sunt necesare.

In mod cu totul surprinzator, doua luni mai tarziu, la data de 14.12.2009 Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' prin intermediul aceluiasi medic primar medicina legala dr. Gabriel Gorun (medicul legist care a efectuat ulterior raportul de expertiza in cauza) a adoptat o pozitie diametral opusa celei din data 29.10.2009 si a invederat parchetului costurile ridicate ale unei expertize toxicologice in strainatate, precum si posibilitatea ca rezultatele acestora sa fie doar teoretice solicitand evaluarea eficientei cost – rezultate posibile.

Deopotriva, s-a propus efectuarea analizei toxicologice de catre Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' in colaborare cu laboratoare partenere nationale.

Corespondenta electronica purtata de catre medicul Gabriel Gorun cu Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala releva insa ca Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' nu avea dotarea tehnica de efectuare a acestei expertize toxicologice, iar in urma cu doua luni medicul Gabriel Gorun subliniase ca laboratoarele toxicologice din Romania au capacitati limitate sau absente in a efectua investigatii toxicologice in cazul Luminitei Sega.

Prin urmare, singura concluzie care se poate desprinde este aceea ca organele de urmarire penala nu au dorit sa achite costurile necesare efectuarii analizelor toxicologice la NMS Labs, ceea ce a determinat pe medicul legist Gabriel Gorun sa solicite efectuarea acestora la un laborator din Romania, desi cunostea inca din data de 29.10.2009 capacitatile limitate ale acestora.

Judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti considera ca intr-o investigatie privind decesul unei persoane obligatia procedurala pozitiva a organelor de urmarire penala nu este estompata de existenta unor costuri mai ridicate ale expertizei medico-legale si nici nu poate justifica pasivitatea organelor de urmarire penala.

Din actele dosarului nu rezulta efectuarea vreunei investigatii in perioada 14.12.2009 - 07.12.2011 remarcandu-se o alta perioada de inertie a organelor de urmarire penala. (…)

Judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti apreciaza ca prin neefectuarea unor analize sau investigatii toxicologice intr-un laborator sau institut specializat din tara sau strainatate exista un risc semnificativ ca prin concluziile expertizei medico-legale sa se ajunga la o concluzie eronata.

Protectia efectiva a dreptului la viata ce trebuia asigurata sub aspect procedural de organele de urmarire penale face sa fie este inexplicabil de ce organele de urmarire penala nu au optat pentru efectuarea analizelor toxicologice in cadrul NMS Labs din Statele Unite ale Americii astfel cum solicitase initial Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' fata de aprecierea ca laboratoarele toxicologice din Romania au capacitati limitate sau absente in a efectua investigatii toxicologice.

Mai mult, din actele dosarului nu rezulta ca organele de urmarire penala sa fi facut vreun demers pentru a se stabili daca in Romania exista vreun laborator sau institut care sa aiba capacitatea tehnica, experienta si acreditarea necesara pentru efectuarea analizelor toxicologice necesare elucidarii mortii Luminitei Sega.

In plus, era necesara pentru efectuarea expertizei medico-legale toxicologice fiabile si obtinerea tuturor inscrisurilor din dosarele medicale ale defunctei Luminita Sega aflate in spitalele sau clinicile din tara sau strainatate unde defuncta a fost internata, respectiv unde au fost efectuate investigatii medicale ale defunctei Luminita Sega.

Din analiza dosarului cauzei rezulta ca actele medicale referitoare la investigatiile efectuate in strainatate nu au fost administrate in cauza. (...) Pentru aceste motive judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti constata incalcarea obligatiei procedurale pozitive prevazute de art. 2 din Conventia europeana de a desfasura o ancheta efectiva cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul Luminitei Sega prin modalitatea de conducere a anchetei, astfel cum a fost descrisa mai sus, efectuata in actele premergatoare inceperii urmaririi penale (deci in afara procesului penal).

Decesul unei persoane in varsta de 44 de ani (dupa o perioada de agonie inceputa la varsta de 42 de ani in biroul sau din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie) care nu a avut in antecedenta medicala vreo boala sau tratament medical administrat conduce la retinerea unei morti suspecte ce releva indicii rezonabile in sensul ca Luminita Sega a fost ucisa. Nu sunt de ignorat nici faptele sau imprejurarile descrise in articolul publicat in ziarul 'Ziua' din data de 28.02.2007 (aflat la dosarul cauzei si deci avand natura juridica a unui inscris) din care rezulta agonia defunctei Luminita Sega, spitalele si clinicile din tara si strainatate in care a fost internata precum si suspiciunea de intoxicare cu alumina in legatura cu dosarele investigate".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.