ccf

Plenul CSM a constatat ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta „aduc atingere principiului separatiei puterilor in stat si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau”

Data: 06 October 2015, 16:04 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1473 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, marti 6 octombrie 2015, un comunicat de presa referitor la decizia Plenului privind apararea independentei sistemului judiciar in raport cu afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta.


Plenul CSM a stabilit ca declaratiile prim-ministrului "depasesc limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, aduc atingere principiului separatiei puterilor in stat si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Comunicatul CSM:

"In sedinta de azi, 6 octombrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca afirmatiile domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei, emise in spatiul public in data de 17 septembrie 2015, referitoare la activitatea procurorului DNA care a instrumentat cauza in care a fost trimis in judecata, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

La solicitarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii din data de 18 septembrie 2015, ca urmare a hotararii Adunarii Generale a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si a sesizarii procurorului sef al DNA, Inspectia Judiciara a declansat verificari cu privire la afirmatiile lansate public in data de 17 septembrie 2015, prin intermediul unui site de socializare, de catre domnul Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei.

Afirmatiile, preluate de mass-media, au vizat conduita profesionala a procurorului DNA care a intocmit rechizitoriul prin care domnul Victor Viorel Ponta a fost trimis in judecata. Concret, primul-ministru a postat pe site-ul de socializare urmatorul mesaj: '…singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani'.

Postarea primului-ministru acrediteaza ideea ca procurorii DNA instrumenteaza cauze penale intr-o maniera abuziva, fara respectarea dispozitiilor legale in materie penala, din dorinta de ascensiune profesionala, transmitand opiniei publice un mesaj compromitator legat de profesionalismul procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu.

Afirmatiile sunt cu atat mai grave cu cat apartin unui politician de rang inalt, care incearca sa se disculpe in fata opiniei publice lansand acuzatii fara suport, inainte ca instanta de judecata, singura abilitata, sa pronunte o hotarare cu privire la legalitatea si temeinicia rechizitoriului.

Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile domnului Victor Viorel Ponta depasesc limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, aduc atingere principiului separatiei puterilor in stat si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Reamintim ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, judecatorii si procurorii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile care pun la indoiala in mod nejustificat capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea lor, iar Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.