ccf

ABUZ IN SERVICIU LA SPITALUL DE PSIHIATRIE OBREGIA - “ A determinat, cu intentie, angajatii Serviciului Achizitii sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile”

Data: 15 March 2019, 11:49 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1581 afisari

Prin Rechizitoriul din 2 februarie 2019 in dosarul 149/P/2017, DNA i-a trimis in judecata pe:

FAUR ELENA
, la data faptei sef al Serviciului Achizitii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

POPESCU CLAUDIU CRISTIAN ALEXANDRU
, la data faptei sef al Serviciului Administrativ si de presedinte al unei comisii de receptie a serviciilor prestate, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in forma continuata,

STEFU CAMELIA, TACU NICOLAE si GRIGORE ION
, la data faptelor administratori ai societatilor mentionate mai jos, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

SC FREEMAC MED SRL, SC TRENDY ALIEN SRL, SC FRIGOTERM ECO SERVICE SRL, SC TOTAL UTILAJE PROFESIONALE SERVICE SRL (TOTAL U.P. SERVICE) si SC SOREL 99 SRL pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

“In perioada iunie 2011 – decembrie 2016, inculpata Faur Elena, in calitate de sef al Serviciului Achizitii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, si-a indeplinit in mod defectuos, prin incalcarea legislatiei primare, atributiile de serviciu ce ii reveneau in domeniul achizitiilor publice, (cu privire la cercetarea pietei pentru obtinerea celei mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/pret pentru bunurile ce fac obiectul contractului si negocierea conditiilor comerciale cu furnizorii, in special a preturilor, precum si pe cele privind estimarea valorii necesitatilor).
Inculpata a beneficiat de ajutorul inculpatilor Stefu Camelia, Tacu Nicolae si Grigore Ion care, in calitate de administratori ai societatilor inculpate, in scopul castigarii procedurilor de achizitie derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, pentru a crea aparenta derularii unor proceduri legale, transparente si nediscriminatorii, ce asigura o utilizare eficienta a fondurilor, au furnizat angajatilor Serviciului Achizitii din cadrul unitatii sanitare mentionate, oferte de pret supraevaluate, intocmite in numele societatilor administrate, precum si oferte privind aceleasi produse intocmite in numele altor societati, cu pret stabilit in mod intentionat ca fiind mai mare decat cel propus de societatile administrate de acestia.
Cunoscand aceste imprejurari, inculpata Faur Elena a atribuit contractele de achizitie lucrari sau produse doar societatilor 'agreate', administrate de inculpatii mentionati mai sus, desi preturile practicate de acestea erau mult mai mari decat cele practicate de alti operatori economici. In acest sens, este de mentionat faptul ca in urma compararii preturilor cu care produsele au fost comercializate catre spital, cu preturile la care aceste societati au achizitionat, ele insele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% pana la 1.100%.
In acelasi context, inculpatul Popescu Claudiu Cristian Alexandru in calitate de sef al Serviciului Administrativ si de presedinte al comisiei de receptie a serviciilor prestate in baza a opt contracte incheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de receptie atestand contrar adevarului, ca serviciile au fost prestate iar prestatorul si-a indeplinit obligatiile asumate.
Mai mult, inculpatul a determinat si pe ceilalti membri ai aceleiasi comisii de receptie, sa semneze procesele-verbale de receptie mentionate.
Prin aceste demersuri a fost produs unitatii medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodata un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor.
Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia a comunicat ca se constituie parte civila in cauza cu suma mentionata mai sus”.


Solutia

“Dispun:

I. Trimiterea in judecata a inculpatilor:

-FAUR ELENA (...) , pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 si art.309 C.p., cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-STEFU CAMELIA (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:
art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-GRIGORE ION (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art. 297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-TACU NICOLAE (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art. 297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-POPESCU CLAUDIU CRISTIAN ALEXANDRU (...), pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.321 C.p. cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-FREEMAC MED SRL (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-TRENDY ALIEN SRL (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:
art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.
-FRIGOTERM ECO SERVICE SRL (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-TOTAL UTILAJE PROFESIONALE SERVICE SRL (TOTAL U.P. SERVICE) (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.

-SOREL 99 SRL (...), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de:

art.48 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C.p”.

Extras din rechizitoriu:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.