ccf

Al cincilea dosar disciplinar pentru un judecator de la Tribunalul Bucuresti

Data: 13 July 2022, 17:54 | autor: L.J. | 0 comentarii | 3401 afisari

Un judecator de la Tribunalul Bucuresti se afla la al cincilea dosar disciplinar.Este vorba despre Robert Eugen Moise, pe care Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pentru abaterea de la art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a programat pentru miercuri, 20 iulie 2022, primul termen al dosarului nr. 10/J/2022.

Celelalte doua cauze disciplinare (9/J/2022 si 7/J/2022) ii vizeaza pe magistratii Dumitru Daniel Dumitru de la Judecatoria Pitesti si Adrian Buz de la Curtea de Apel Oradea.


Abaterile disciplinare de care sunt acuzati cei doi (conform art. 99 din Legea 303/2004):


1. Dumitru:

- lit. i) teza I: „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”;

- lit. t): „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.

2. Buz:

- lit. a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- lit. m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- lit. t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta”.


Cea mai periculoasa acuzatie


In cazul in care vor fi fi gasiti vinovati definitiv pentru exercitarea functiei cu rea-credinta, judecatorii Dumitru Dumitru si Adrian Buz pot primi doar retrogradare profesionala sau chiar excludere din magistratura, asa cum impune art. 100 alin. 2 din Legea 303/2004.


Textul complet al art. 100 din Legea 303/2004:


(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertismentul;

b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

d) suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

d^1) retrogradarea in grad profesional;

e) excluderea din magistratura.

(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) si t) teza intai nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d).


Moise mai are 4 pedepse. A scapat de excluderea din magistratura


La 9 septembrie 2020, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara i-a aplicat magistratului Robert Eugen Moise sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura pentru aceeasi abatere de la litera r teza I de care il acuza acum Inspectia Judiciara – respectiv: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. Totusi, in 1 februarie 2021, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul lui Moise, inlocuindu-i excluderea din magistratura cu suspendarea timp de 6 luni.

Anterior, Robert Moise mai fusese sanctionat disciplinar de trei ori (in 2015, in 2016 si in 2019) pentru abaterea de la litera h) teza a II-a: „intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.

Prima oara (la 28 ianuarie 2015), Sectia pentru judecatori in materie disciplinara l-a pedepsit cu mutarea disciplinara la Tribunalul Arges, timp de doua luni. A doua oara, in 7 decembrie 2016, CSM l-a suspendat din functie timp de 5 luni. A treia oara, la 28 martie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus mutarea disciplinara a judecatorului la Tribunalul Giurgiu, dar nu pentru doua luni (ca data trecuta), ci timp de un an intreg.

Magistratul Robert Eugen Moise a atacat cu recurs la Inalta Curte doar prima si a treia sanctiune – adica cele vizand mutarea lui disciplinara la alte instante (Tribunalul Arges, respectiv Tribunalul Giurgiu). De fiecare data, instanta suprema i-a dat dreptate, dar nu total. Adica ICCJ i-a mentinut sanctiunile disciplinare, dar le-a imblanzit, inlocuind mutarile disciplinare cu taieri de salariu: prima data cu 10% timp de doua luni (la 12 octombrie 2015), iar a doua oara cu 20% vreme de 6 luni (in 21 octombrie 2019).

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.