ccf

AMR si AJADO sustin judecatorii din Polonia pentru apararea independentei justitiei

Data: 10 January 2020, 16:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1515 afisari

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) reprezentata de judecatoarea dr. Andreea Ciuca (foto dreapta) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) condusa de judecatoarea Florica Roman  (foto stanga) isi exprima sustinerea fata de demersurilor judecatorilor din Polonia pentru apararea independentei justitiei, care au iesit in strada in semn de protest fata de tentativele Executivului si Legislativului poloneze de a "limita independenta instantelor si indepedendenta judecatorilor" (astfel cum Asociatia Judecatorilor „IUSTITIA” a avertizat).

Aceeasi asociatie a subliniat ca exista pericolul iminent al adoptarii unei legi de organizare judiciara prin care s-ar ajunge la subordonarea justitiei fata de puterea politica.


Redam comunicatul AMR si AJADO de sustinere a demersurilor judecatorilor din Polonia:

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata „de utilitate publica” prin Hotararea Guvernului nr. 530/21 mai 2008 -, membra a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM) si a Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM), cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro -, reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca, in calitate de presedinte interimar,

si

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr.1, e-mail, contact@ajado.ro , reprezentata legal de judecator Florica Roman, in calitate de presedinte,

transmit urmatorul comunicat de presa:

Independenta justitiei, pentru care ne-am luptat si ne luptam fara incetare, este o valoare fundamentala a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetatenilor romani de a beneficia de garantiile unui stat in care nimeni nu este mai presus de lege. Independenta justitiei constituie o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil, astfel cum a reafirmat Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni in Avizul nr. 17 (2014).

Astfel cum am subliniat in repetate randuri, independenta judecatorului nu este un concept de fatada pe care sa-l clamam de la tribuna, in numele legii, atunci cand da bine pentru noi, ca romani si ca europeni, ci reprezinta chintesenta unui sistem de justitie democratic. Adica adevarat. Desi se pare ca, in teorie, toti suntem de acord cu aceasta idee, aplicarea practica a principiului independentei judecatorului, consfintit de legea interna si de documentele europene, tine, nu o data, de „interpretari” personale ce ii pervertesc fondul.

Potrivit Principiilor Fundamentale ale Independentei Justitiei, act adoptat de Congresul Natiunilor Unite, este de datoria tuturor guvernelor si a celorlalte institutii de a respecta independenta corpului de judecatori, pentru a-i permite sa isi indeplineasca atributiile in mod corespunzator. In Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor s-a inscris principiul conform caruia statutul judecatorului exclude orice dispozitie si orice procedura de natura sa altereze increderea in aceasta competenta, independenta si impartialitate.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) isi exprima sustinerea ferma a demersurilor colegilor judecatori din Polonia pentru apararea independentei justitiei, in conditiile in care, astfel cum a atras atentia Asociatia Judecatorilor „IUSTITIA”, exista pericolul iminent al adoptarii unei legi de organizare judiciara prin care s-ar ajunge la subordonarea justitiei fata de puterea politica.

Este inadmisibil ca politicul sa isi permita sa introduca in lege dispozitii privind raspunderea disciplinara a judecatorilor, pentru situatia in care pronunta hotarari contrare puterii politice. O asemenea abordare este semnul infrangerii democratiei si al migrarii inspre totalitarism. Este inacceptabila introducerea unor mecanisme de supraveghere a judecatorilor, prin raportare la apartenenta lor la asociatii profesionale. Este de neconceput ca intreaga putere de decizie la nivelul instantelor de judecata sa apartina presedintelui, iar acesta sa fie o persoana numita de ministrul justitiei – reprezentant al executivului.

Multumim colegilor din Asociatia Judecatorilor din Polonia „IUSTITIA” pentru ca, in pofida riscurilor mari la care se supun, nu raman indiferenti fata de principiile pe care se fundamenteaza un stat de drept si nu tac in fata presiunilor politice vadite ce se exercita asupra lor".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.