Avocatul Adrian Toni Neacsu lanseaza o noua lucrare: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”

Data: 07 ianuarie 2016, 16:14 | autor: C.G. | 2 comentarii | 2388 afisari

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) din Baroul Bucuresti, fost judecator si membru al CSM, a anuntat lansarea unei noi lucrari: „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta”.


Autorul – care a semnat si celebra lucrare „Convinge judecatorul”, iar in iunie 2015 a lansat primele 4 volume ale colectiei „Cartea alba a practicii judiciare unitare” - a declarat in exclusivitate pentru Lumeajuridica.ro ca aceasta carte ascunde in paginile sale multe surprize si le-a facut cititorilor, cu aceasta ocazie, si o promisiune - „este diferita (n.r. lucrarea) de tot ce au citit pana acum in limba romana”:

"Desi este o continuare fireasca a lucrarii mele din 2014, 'Convinge judecatorul', de data aceasta am mi-am dorit sa realizez un ghid pas cu pas despre cum oricine isi poate creste puterea de persuasiune a cererilor scrise adresate instantelor. Ca si prima carte, acest tom masiv se fundamenteaza pe experienta mea ca judecator, pe experienta multor colegi judecatori ai mei, dar si pe cercetarea teoretica pe care o fac de mult timp asupra «comunicarii judiciare», un concept care sper sa prinda si pentru consolidarea caruia nu ma voi opri aici. Cititorii vor avea multe surprize, iar ca autor nu pot sa le promit decat ca ea este diferita de tot ce au citit pana acum in limba romana. Pentru ca trebuie s-o descriu totusi, voi spune ca am scris un ghid despre practica elaborarii si redactarii cererilor si actiunilor in justitie, despre detaliile care fac ca un document juridic să fie mai atragator si persuasiv decat altul si despre importanta deciziilor care sunt luate in procesul de scriere juridica, astfel incat in cele din urma documentele juridice sa-si atinga scopul, adica sa convinga judecatorul. Dupa cum vedeti este vorba tot despre performanta si persuasiune, litigatori si judecatori".

Lucrarea „Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta” va aparea, potrivit ujmag.ro – de unde poate fi deja si precomandata – in ianuarie 2016.

Descrierea lucrarii:

Avocatii scriu cereri cu un scop precis. Vor sa castige dosarele. Pentru a face aceasta nu au decat o singura sansa: sa convinga judecatorii. Daca vor fi concentrati pe acest scop, atunci cererile lor vor trebui sa aiba capacitatea de a persuada judecatorul. Cererile scrise sunt eficiente doar atunci cand sunt redactate tinand cont de nevoile celor carora le sunt destinate.

Cum poate deveni un document juridic mai util judecatorului? si cum poate fi acesta mai placut la lectura? Acestea sunt intrebarile la care incercam sa raspundem pe parcursul acestei lucrari.

Avocatii sunt deja scriitori profesionisti.

Scrisul este cel mai important instrument profesional pe care il au, sunt platiti pentru a scrie si isi ocupa cea mai mare parte a timpului profesional scriind. Un avocat produce intr-un an mai mult text scris decat multi autori de fictiune sau non fictiune.

Oricine scrie pentru a-si castiga existenta si pentru alte persoane se poate numi scriitor profesionist.

Tocmai pentru ca traiesc din scris, scriitorii profesionisti acorda atentie mecanicii si tehnicii scrisului. Avocatii ar trebui sa faca la fel.

Scrierea documentelor juridice poate fi imbunatatita prin tehnica. Ca orice scriere profesionala, tehnica scrierii juridice poate fi sistematizata, studiata si invatata. Fiind, de fapt, o forma a scrierii, ea beneficiaza de toate trucurile scriitorului profesionist. Fiind, de asemenea, o problema de comunicare, cresterea calitatii cererilor juridice inseamna in esenta reflectia asupra cresterii calitatii comunicarii insesi.

Un profesionist al scrisului juridic ar trebui sa acorde importanta, in efortul sau de crestere a calitatii comunicarii judiciare, mai ales urmatoarelor aspecte:

-Vocabular alegerea cuvintelor potrivite;

-Organizarea aranjarea eficienta a argumentelor;

-Tranzitia conectarea ideilor;

-Structura aranjarea corecta a elementelor documentului;

-Audienta cunoasterea asteptarilor cititorului;

-Tonalitatea maniera de adresare cititorului;

-Stilul expresivitatea textului scris;

-Claritatea potrivirea intre argumente si exprimarea lor;

-Acuratetea potrivirea intre exprimare si realitate;

-Aspectul designul documentului.

In lucrarea 'Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta', care nu este una teoretica, ci practica, am subsumat analiza celor 10 directii mari ale comunicarii judiciare eficiente in 4 parti fundamentale, care respecta o ordine logica de realizare a cererilor catre instante: Compozitia (editarea propriu-zisa), Stilul (claritate, acuratete), Structura si Aspectul cererilor.

Cartea este construita pe trei paliere: sugestia, explicatia teoretica si exemplificarea. Exemplele, la randul lor, urmaresc sa transmita fie cum trebuie pusa in practica sugestia, fie cum este gresit pusa in practica, fie cum se revizuieste un text eronat”.

Comentarii

# constient date 25 februarie 2016 10:53 0

Pacat de stradania autorului atata vreme cat in ROMANIA nu conteaza cine de apara conteaza cine te judeca,lucru pe care il cunoaste si nu il dezvolta probabil in lucrarea sa scriitorul.

# Vasile Bloj date 7 ianuarie 2016 23:36 0

Sincere felicitari :)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.