CCR a salvat-o pe Camelia Bogdan la CSM

Data: 12 mai 2021, 19:55 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1766 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a salvat-o miercuri, 12 mai 2021, pe judecatoarea Camelia Bogdan (foto) la Consiliul Superior al Magistraturii.Sectia pentru judecatori din CSM a constatat in unanimitate inadmsibilitatea unui raport al Inspectiei Judiciare privind rezultatul verificarilor referitoare la indeplinirea conditiei de buna reputatie in cazul Cameliei Bogdan.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori:


Raportul Inspectiei Judiciare nr. 21-7 privind rezultatul verificarilor referitoare la indeplinirea conditiei de buna reputatie de catre un judecator

Sectia pentru judecatori a constatat inadmisibilitatea sesizarii fata de Decizia Curtii Constitutionale nr. 187 din 17 martie 2021 (unanimitate)”.


Raportul Inspectiei Judiciare a fost intocmit dupa o sesizare primita de la Grupul de Investigatii Politice – asociatia condusa de catre analistul politic Mugur Ciuvica. Mai precis, Inspectia Judiciara a dat dreptate GIP in ceea ce priveste faptul ca Bogdan nu mai indeplineste conditia de buna reputatie pentru a fi judecator.

Verificarile efectuate au relevat conduita exagerata si in acelasi timp agresiva a doamnei Camelia Bogdan, judecator suspendat, care a formulat in perioada 2015-2020, un numar de 41 de cereri avand ca obiect apararea reputatiei profesionale si independentei sistemului judiciar, determinand Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de a constata caracterul repetitiv al cererilor formulate, fiind in 'situatia de a uza in exces de acest instrument, ajungandu-se in mod inevitabil in acest fel la minimizarea rolului conferit de legiuitorul constituant, respectiv cel de garant al independentei justitiei'”, scrie IJ in raport.

La randul lor, judecatorii CSM nu au discutat fondul problemei, adica existenta sau inexistenta bunei reputatii in cazul Cameliei Bogdan. In schimb, CSM a invocat o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei care a declarat neconstitutionale prevederile privind buna reputatie.

Mai exact, este vorba despre „Decizia nr. 187 din 17 martie 2021 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.14, 18, 27, 43 și 67 din Legea privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si la concursul de admitere în magistratura, precum și a legii în ansamblul sau”. O decizie prin care CCR a stabilit ca articolele privind verificarea indeplinirii conditiei de buna reputatie sunt neconstitutionale. Chiar daca decizia CCR s-a referit la admiterea la INM, in magistratura si la examenul de capacitate al magistratilor, hotararea Curtii are efecte si asupra judecatorilor si procurorilor aflati deja in sistem.


>> Raportul Inspectiei Judiciare

>> Decizia CCR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.