ccf

CNSAS vs. PROCURORUL MIHAELA VIORICA DREXLER – CAB, sentinta nr. 3178/09.07.2010: "In finalul discutiilor i s-a luat angajament scris de colaborare cu organele de Securitate, fixandu-i-se numele conspirativ 'Oana'. La aceeasi data, 18.02.1989, a semnat angajament... Informatiile furnizate organelor de Securitate de catre doamna Drexler Mihaela au fost exploatate in cadrul dosarelor de urmarire informativa deschise persoanelor la care se refera informatiile respective"

Data: 22 octombrie 2015, 15:26 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2593 afisari

Prin sentinta civila nr. 3178/09.07.2010, irevocabila prin decizia nr. 4837/16.11.2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu parata Mihaela Viorica Drexler (fosta Barbulescu), procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, si a constatat calitatea paratei de colaborator al Securitatii.


Sentinta nr. 3178/09.07.2010. Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal

pres. Constantin Daniel RADU

Obiectul dosarului: anulare act administrativ; constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).

Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), cu sediul in Bucuresti, sector 3, str. Matei Basarab 55-57, in contradictoriu cu parata Drexler (Barbulescu) Mihaela Viorica, cu domiciliul in Bucuresti, sector 5 (...). Constata calitatea paratei Drexler (Barbulescu) Mihaela Viorica, nascuta la data de 10.10.1961, in Constanta, de colaborator al Securitatii. Cu recurs in 15 zile de la comunicare".

Nota: Solutie mentinuta prin Decizia civila nr. 4837/16.11.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal: "Respinge recursul declarat de Drexler Mihaela Viorica impotriva sentintei civile nr. 3178 din 9 iulie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Irevocabila".

>>Sentinta nr. 3178/09.07.2010 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 26600/3/2008

Extras din sentinta:

"Din cuprinsul Notei de Constatare nr. S/DI/I/939/06.06.2008, precum si din inscrisurile pe care reclamantul le ataseaza actiunii, parata Drexler (nume anterior Barbulescu) Mihaela Viorica a fost recrutata in calitate de colaborator, la data de 18.02.1989, de catre Serviciul 14 din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, deoarece: 'in cadrul Oficiului Farmaceutic Constanta, avem cuprinse in baza de lucru si in atentie mai multe persoane, (...), semnalate cu relatii neoficiale cu cetatenii straini, cu manifestari ostile si intentii de stabilire ilegala in strainatate. Intrucat posibilitatile informative prezente de care dispunem pe langa aceste elemente sunt insuficiente, (...), se impune recrutarea a noi surse care sa fie angrenate cu sarcini in aceste directii. In acest sens au fost punctate si verificate mai multe persoane, in urma studiului facut ajungand la concluzia ca numita Drexler Mihaela corespunde scopului propus. (...) in realtarile sale despre unele aspecte negative aparute la nivelul institutiei sau despre unele persoane din cadrul Oficiului Farmaceutic despre care a fost intrebata, s-a dovedit a fi sincera si deosebit de obiectiva, deschisa si fara rezerve. Astfel, despre numita (...), aflata in supraveghere pentru faptul ca are sotul cu care intretine o stransa legaura, ramas ilegal in Turcia, intentionand a emigra si a se stabili in Occident impreuna cu acesta, candidata ne-a furnizat o nota din care rezulta intentiile de emigrare ale obiectivei. In finalul discutiilor i s-a luat angajament scris de colaborare cu organele de securitate, de comun acord fixandu-i-se numele conspirativ OANA'. La aceeasi data, 18.02.1989, a semnat angajament olograf.

De asemenea, arata reclamantul CNSAS in continuare, anterior recrutarii, cu ocazia contactarii sale s-au consemnat de catre ofiterii de Securitate urmatoarele: 'candidata ne-a dat o nota de relatii din care rezulta posibilitatile sale de informare pe langa persoane din cadrul Oficiul Farmaceutic aflate in baza noastra de lucru'. Aceasta nota, semnata cu nume real, reprezinta o lista cu 10 persoane pe care parata le cunostea si putea furniza informatii potrivit scopului recrutarii. 'Din aceasta rezulta ca in cercul de relatii al celei in cauza se afla si persoane aflate in baza de lucru la problema: 1. (...) farmacista la Farmacia nr. 49 Constanta aflata in supraveghere informativa la problema pentru manifestari ostile si intentii de evaziune; 2. (...) descendenta de legionar, aflata si a in supraveghere informativa pentru manifestari ostile la adresa oranduirii sociale din tara noastra'. (...)

Prin prisma motivului recrutarii trebuie analizata intreaga activitate de colaborare. Ca este asa o dovedesc si informatiile furnizate de colaboratoarea 'OANA', potrivit instructajului primit. Astfel, aceasta relateaza desrpe o colega farmacista ca: 'Personal consider ca este o persoana cu care daca discuti o problema serioasa, o poti rezolva, dar data fiind firea ei schimbatoare si obiceiul de a lua hotarari in mod instantaneu nu-mi ofera certitudinea ca deplasandu-se in strainatate nu ar exista posibilitatea sa refuze sa se intoarca in tara, desi nu am auzit pana in prezent ca ar avea astfel de intentii'. Mai mult, despre farmacista 'aflata in supraveghere informativa la problema pentru manifestari ostile si intentii de evaziune', a informat ca: 'la serviciu, cea in cauza a declarat ca dupa ce-si va reglementa situatia familiala si va fi libera, va solicita din nou sa plece la sora sa in Noua Zeelanda si, dupa parerea sursei, farmacista (...) daca va pleca nu se va mai intoarce'. (...)

Nota de Constatare nr. S/DI/i/939/06.06.2008, intocmita de catre Directia de specialitate din CNSAS, certifica faptul ca informatiile furnizate organelor de Securitate de catre doamna Drexler Mihaela Viorica au fost exploatate in cadrul dosarelor de urmarire informativa deschise persoanelor la care se refera informatiile respective".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.