ccf

COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti

Data: 28 July 2022, 09:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1007 afisari

Prin Decizia 705/2022, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronunat cu privire la competenta instantei.


Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Valcea, reclamantul A., a solicitat contradictoriu cu paratii Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, obligarea acestora la comunicarea actului administrativ Proces-verbal de control nr. (inregistrat sub nr. x la ITM Valcea) intocmit urmare a controlului efectuat in perioada... la I.T.M. Valcea, in baza Ordinului MMPS nr., de catre Directia Generala Corp Control, Implementare Strategie Nationala Anticoruptie - Compartiment Corp Control Ministru. Totodata, reclamantul a solicitat anularea Procesului-verbal de control mai sus amintit, precum si a celorlalte acte administrative subsecvente, care sunt de natura a-i prejudicia interesele.

Hotararile care au generat conflictul negativ de competenta


Prin sentinta nr…. , Tribunalul Valcea, sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a admis exceptia necompetentei materiale invocata de paratul Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si a declinat competenta.
Ca urmare a declinarii competentei, dosarul a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Pitesti, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, sub acelasi numar.

Decizia Curtii de Apel Pitesti

Prin sentinta nr..., Curtea de Apel Pitesti, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a admis la randu-i exceptia necompetentei materiale, invocata din oficiu si, in consecinta, a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Valcea, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.
A constatat ivit conflictul negativ de competenta si a inaintat dosarul catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia contencios administrativ si fiscal, in vederea solutionarii acestuia.
Pentru a hotari astfel, Curtea de Apel Pitesti, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a retinut, in esenta, ca obiectul litigiului priveste drepturi si obligatii in legatura cu raportul de serviciu al unui functionar public si ca, in materia raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, competenta materiala de solutionare a litigiului in prima instanta revine sectiilor de contencios administrativ si fiscal ale tribunalelor, potrivit dispozitiilor exprese ale art. 536 din Codul administrativ care precizeaza:"cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al functionarului public sunt de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului cu exceptia situatiilor pentru care este stabilita expres prin lege competenta altor instante".
Asa fiind, avand in vedere faptul ca obiectul pricinii de fata vizeaza raportul de serviciu al functionarului public, Curtea de apel a retinut ca, in cauza se aplica cu precadere dispozitiile speciale ale art. 536 din Codul administrativ si nu dispozitiile de drept comun ale art. 10 alin. (1) din Legea 554/2004.

Minuta Inaltei Curti:


Stabileste competenta solutionarii cauzei avand ca obiect cererea formulata de reclamantul A. in contradictoriu cu paratii Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Inspectoratul Teritorial de Munca Valcea in favoarea Tribunalului Valcea, sectia A II-A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL. Definitiva”.

>>Decizia Inaltei Curti

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.