ccf

Consiliul de Mediere a facut un istoric al masurilor de profesionalizare si recredibilizare a profesiei de mediator

Data: 07 July 2017, 18:31 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1855 afisari

 

Consiliul de Mediere condus de presedintele Bogdan Mitroi (foto) a dat publicitatii joi, 6 iulie 2017, un comunicat privind masurile de profesionalizare si recredibilizare a profesiei de mediator.


Iata comunicatul de presa al Consiliului de Mediere:

1. Profesia de mediator in statele europene:

Din analiza situatiei profesiei de mediator din statele Uniunii Europene, se constata faptul ca aceasta este bine reglementata in marea majoritate a statelor comunitare, Romania avand carente de ordin legislativ inca mari.

2. Profesia de mediator in Romania:

Este reglementata prin Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, republicata, care a suferit modificari semnificative prin decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, modificari care au dus la golirea de substanta a legii. De asemenea, profesia de mediator este lezata si printr-o inducere voita de confuzie legislativa, termenul de mediere fiind utilizat si in alte domenii nespecifice metodelor alternative de solutionare a conflictelor (ex: Legea 76/2002 ANOFM, in care termenul de mediere se foloseste in sens de intermediere; procedurile de mediere scolara si sanitara care au sensul de consiliere).

3. Organizarea profesiei de mediator:

Se disting doua etape:

a) etapa 2007-2015: in care profesia nu a avut un statut, iar organizarea pe orizontala se baza pe entitati de tip ONG, constituite in baza Ordonantei 26/2000;

b) etapa 2015-prezent: in care s-a adoptat si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Statutul Profesiei de Mediator, s-a organizat pe orizontala profesia prin infiintarea Corpurilor Profesionale ale Mediatorilor din Judete, s-a ridicat standardul de formare prin infiintarea Institutului de Formare Continua a Mediatorilor si a crescut disciplina in profesie prin stabilirea de comisii de disciplina la nivel judetean.

4. Consiliul de Mediere - organism central:

Se disting doua etape:

a) 2007-2015: in care Consiliul de Mediere a pus accent pe cresterea numerica a mediatorilor;

b) 2015-prezent: in care Consiliul de Mediere a pus accent pe calitatea pregatirii mediatorilor, ambele etape fiind necesare si firesti in dezvoltarea profesiei.

5. Masuri intreprinse, de catre Consiliul de Mediere, la nivel intern:

Organizare interna:

a) restructurare de personal;

b) monitorizarea costurilor;

c) cresterea gradului de incasare a taxelor profesionale;

d) stabilirea unui flux coerent al documentelor interne;

e) separarea atributiilor personalului administrativ si intelegerea acestora de catre salariati;

f) cresterea responsabilitatii personalului angajat;

6) Obiective:

Profesionalizarea şi recredibilizarea profesiei de mediator, ca forma alternativa de solutionare a disputelor.

7) Concluzii:

Toate aceste masuri au dus la o imbunatatire partiala a situatiei profesiei de mediator, ele fiind menite sa asigure sustenabilitatea profesiei pe termen scurt si mediu. Pentru ca aceasta sa capete caracter definitiv este necesara completarea legislatiei in domeniu prin adoptarea PL-x 483/24.10.2016, proiect legislativ adoptat de catre Senatul Romaniei, actualmente aflat in dezbaterea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor - camera decizionala.


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.