ccf

CSM a deslusit un pasaj din statutul judecatorilor si procurorilor

Data: 24 June 2022, 17:34 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1398 afisari

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat vineri, 24 iunie 2022, un alineat din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.Este vorba despre art. 50 alin. 4 din lege, privitor la numirea judecatorilor in functii de conducere.


Redam alineatele 3 si 4 din articolul 50 al Legii 303/2004:


(3) In vederea participarii la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, judecatorul sau procurorul trebuie sa functioneze cel putin 2 ani la instanta sau, dupa caz, parchetul la care este vacanta functia de conducere pentru care isi depune candidatura. Dispozitiile prezentului alineat se aplica in mod corespunzator si pentru numirea in functiile de conducere prevazute la art. 48 alin. (9) si art. 49 alin. (9).

(4) Prin derogare de la dispozitiile alin. (3), in situatia in care la doua concursuri consecutive pentru numirea intr-o functie de conducere nu se prezinta niciun candidat, la urmatorul concurs sau examen organizat pentru numirea in aceeasi functie de conducere pot participa si judecatori sau, dupa caz, procurori de la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au dreptul sa functioneze la instanta ori parchetul pentru care isi depun candidatura.

Cu privire la alineatul 4, Sectia pentru judecatori a stabilit ca el trebuie interpretat „in sensul ca se circumscrie acestor dispozitii orice situatie in care, ca urmare a desfasurarii a doua concursuri consecutive anterioare, postul de conducere nu a fost ocupat”.


Hotararea a fost adoptata – cu 7 voturi „da” si 2 nule – in contextul in care Sectia pentru judecatori a CSM a admis (cu acelasi numar de voturi „da” si nule) contestatia formulata de catre judecatorul Petre Valentin Badita (foto) de la Curtea Militara de Apel impotriva Hotararii nr. 05/16.06.2022 a Comisiei de organizare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor organizat in perioada mai – august 2022.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.