ccf

CSM a incuviintat arestarea preventiva a fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica

Data: 02 September 2015, 10:13 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1855 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, luni 1 septembrie 2015, un comunicat de presa privind incuviintarea retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu a fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica (foto), ca urmare a solicitarii formulate de Directia Nationala Anticoruptie.


Comunicatul CSM:

In sedinta din data de 31 august 2015, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea, arestarea preventiva si arestul la domiciliu a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in prezent suspendata din functie.

Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM a fost luata in baza art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru procurori a Consiliului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei”.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, incepand de la data de 01 septembrie 2015, a inculpatilor:

POP SERBAN, fost sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita.

BICA ALINA MIHAELA, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: luare de mita; participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu.

In cauza, procurorii anticoruptie desfasoara acte de urmarire penala si fata de suspectul:

SIMU HORIA, om de afaceri, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

In ordonantele intocmite de procurori se arata ca, in cauza, exista date si probe potrivit carora:

In cursul anului 2014, inculpatul Pop Serban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in scopul solutionarii unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, intr-o maniera favorabila acestuia din urma.

La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de suspectul Simu Horia in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus.

In schimbul banilor primiti, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de suspectul Simu Horia, lucru care s-a si intamplat ulterior.

Inculpatilor si suspectului li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.

La data de 2 septembrie 2015, POP SERBAN si BICA ALINA MIHAELA vor fi prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale si efectuarea urmariri penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.