ccf

CSM. Clarificarile Comisiei de lucru nr. 1 privind propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004

Data: 29 July 2015, 12:36 | autor: C.G. | 1 comentarii | 2756 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, marti 28 iulie 2015, clarificarile Comisiei de lucru nr. 1 – Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar, privind propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004.


Comunicatul CSM:

"Astazi, 28 iulie 2015, membrii Comisiei de lucru nr. 1 - 'Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar', din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au analizat memoriul magistratilor cu privire la modificarile legilor justitiei, inregistrat la CSM in data de 27 iulie 2015, precum si memoriul Uniunii Nationale a Judecatorilor cu privire la propunerile Consiliului de modificare a procedurii de selectie a magistratilor.

In urma analizei aspectelor semnalate de magistrati in cuprinsul celor doua documente, membrii Comisiei au apreciat urmatoarele:

Lucrarile privind propunerile de modificare si completare a legilor justitiei se afla pe rolul Comisiei nr. 1 din anul 2011 si au fost supuse analizei in cadrul mai multor sedinte ale acesteia.

In anul 2012 propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, inclusiv sub aspectul modificarilor propuse referitor la sistemul de promovare in functii de executie. In luna martie 2015 a.c. propunerile de modificare si completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultarii din nou, iar opiniile tuturor instantelor si parchetelor au fost centralizate si analizate in sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015.

Referitor la procedura de numire a fostilor magistrati cu o vechime de 10 ani in functii vacante in cadrul sistemului judiciar, evidentiem ca si aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instantelor si parchetelor, impreuna cu celelalte propuneri, inca din anul 2012.

Facem precizarea ca pe rolul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor se afla proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). In acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat ca este utila sustinerea unui amendament la acest proiect, in sensul posibilitatii numirii in functii vacante la instante si parchete a fostilor magistrati care au ocupat timp de 10 ani aceasta functie si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, mentionam ca, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991, inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015) si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani.

Sub acest aspect, subliniem ca procedura de numire va fi aprobata prin hotarâre a Plenului CSM si va avea in vedere, prin sustinerea unui interviu si verificarea indeplinirii conditiilor de numire in aceste functii, asigurarea garantiilor referitoare la dobândirea unor cunostinte juridice temeinice si a unei experiente profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecatorii si parchetele de pe lânga acestea.

In cadrul aceleiasi sedinte, Comisia a apreciat ca se impune consultarea instantelor si parchetelor si cu privire la propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015 si care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita ministerului justitiei, potrivit art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare: 'Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul justitiei cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative in domeniul justitiei'". 

>>Memoriul de protest

>>Lista judecatorilor si procurorilor semnatari

>>Propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004

foto: jud. Mircea Aron, coordonatorul Comisiei nr. 1 a CSM

Comentarii

# daria date 10 August 2015 20:29 0

Din pacate, din nou CSM ignora vointa celor care i-au votat si le merge pentru ca nu mai pot fi revocati. Acest CSM este dezastruos. Oare ce ne mai asteapta in viitorul apropiat, cand va fi ales noul CSM?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.