ccf

Declaratie de presa a conducerii CSM (Mediatizarea excesiva a unor cauze penale)

Data: 21 August 2015, 08:12 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1533 afisari

Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Marius Badea Tudose si procurorul Bogdan Gabor, au dat publicitatii, joi 20 august 2015, o declaratie de presa in care au atras atentia asupra mediatizarii excesive a unor cauze penale aflate in instrumentarea parchetelor sau pe rolul instantelor judecatoresti.


Declaratia de presa:

"Avand in vedere temele intens mediatizate si dezbatute public, privitoare la unele cauze penale aflate in instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instantelor judecatoresti, precum si potentialul de directionare a emotiei publice, prin instrumente media, spre zone improprii unui stat de drept si unei democratii corect intelese,

conducerea Consiliului Superior al Magistraturii reaminteste ca, potrivit Constitutiei Romaniei, justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti.

Dreptul la libera exprimare este un drept constitutional a carui ingradire - mai ales daca este in legatura cu informatii de interes public - nu este permisa intr-un stat democratic. Insa, exprimarea in presa a unor opinii - fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup - nu tine loc de hotarare judecatoreasca si nu are voie, tot potrivit Constitutiei, sa atenteze la demnitatea si imaginea persoanei.

Comentarea excesiva, apriorica si intr-un registru speculativ - de catre persoane de formatie si vocatie variate, cu o cunoastere limitata a subiectului dezbatut, dar in numele dreptului la libera exprimare si a interesului public - poate dauna insusi interesului public invocat si societatii ca detinatoare a acestuia.

Increderea cetateanului in justitie se construieste iar responsabilitatea revine, in principal, statului prin instantele judecatoresti constituite potrivit legii. Substituirea acestora de catre institutiile mass-media poate crea aparenta de raspuns la nevoia de dreptate sociala, ca asteptare individuala si colectiva, insa risca sa fie un raspuns emotional, volatil, pagubos pe termen lung si cu potential de perturbare a conditiilor obiective necesare infaptuirii actului de justitie de catre cei tinuti prin lege la aceasta.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima increderea ca, atat institutiile media, cat mai ales formatorii de opinie, vectorii de imagine, politicienii si diversii specialisti in variate domenii pot da masura maturitatii, raspunderii si rolului lor social prin intelegerea autentica a interesului public in ceea ce priveste infaptuirea justitiei in Romania.

Judecator Marius Badea Tudose, Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Procuror Bogdan Gabor, Vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.