ccf

DOSARUL MINISTRULUI SILAGHI – Ordonanta de clasare a procurorului DNA Marin Nicolae dispusa in 31.01.2018 in dosarul 344/P/2013: ”Cercetarile efectuate nu sustin din punct de vedere probator cele declarate de martorul denuntator, nefiind intrunite elementele de specificitate ale infractiunilor pentru care a fost dispus inceperea urmaririi penale”

Data: 16 May 2018, 16:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2297 afisari

Prin ordonanta din 31.01.2018 a procurorului DNA Marin Nicolae s-a dispus solutia de clasare in dosarul 344/P/2013 privindu-l pe fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi. Clasarea s-a dispus pentru Ovidiu Silaghi, impotriva caruia se incepuse urmarirea penala la 09.09.2013, pentru ca “fapta nu exista”. In ordonanta de clasare de arata ca : “La data de 12.08.2013 la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie a fost inregistrat cu nr. 344/P/2013 denuntul numitului Iordache Nelu.

La data de 14.12.2016 la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie a fost inregistrat cu nr. 912/P/2016 denuntul numitului Bohalteanu Tudor Gabriel impotriva numitilor: Silaghi Ovidiu Ioan, Vaduva Olivia, Iordache Nelu si Span Remus.

Prin Rezolutia nr. 344/P/2013 din data de 03.09.2013 a fost dispusa inceperea urmaririi penale fata de numitul Span Remus Vasile pentru savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta prev. de art. 26 C.p.rap. La art.6 din Legea 78/2000 rap. la art. 257 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. (…)

 

Prin Ordonanta nr. 344/P/2013 din data de 09.09.2013 a fost dispusa extinderea si inceperea urmaririi penale fata de numitul Silaghi Ovidiu Ioan pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prev. de art. 6 din Legea 78/2000 rap. la art. 257 alin. 1 C.P.P. cu aplic art. 41 alin. 2 C.P. constand in aceea ca, in baza unei rezolutii infractionale unice si beneficiind de complicitatea invinuitului Span Remus Vasile, in perioada mai-noiembrie 2012, in mod repetat, a pretins si primit de la Iordache Nelu – administrator al SC Romstrade SRL, foloase necuvenite constand in efectuarea de catre compania Blue Air Transport Aerian SA (companie din grupul de firme controlat de Iordache Nelu) a unor curse prin care sa lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, servicii de natura a-l sprijini pe Stef Adrian in campania electorala pentru alegerile locale si respectiv suma de 2000000 d eueor, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR pentru a le determina sa revina asupra deciziei de reziliere unilaterala a contractului pentru lucrarile la autostrada Nadlac-Arad, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plata aferente contractelor aflate in procedura de aprobare si pentru a nu proceda la rezilierea celorlalte contracte. (...)

In urma cercetarilor efectuate au rezultat urmatoarele:

Cercetarile efectuate nu sustin din punct de vedere probator cele declarate de martorul denuntator, nefiind intrunite elementele de specificitate ale infractiunilor pentru care a fost dispus inceperea urmairii penale. Nu se sustin situatiile conform carora Bohalteanu Tudor Gabriel ar fi primit o suma de bani de la Iordache Nelu, prin intermediul lui Span Remus, in apartamentul sau din str. Ion Mihalache in prezenta martorului Span Claudiu Remus, respectiv cele conform carora acesta a remis o suma de bani numitei Silaghi Ariana in noaptea de 07/08.06.2012 pe raza mun. Satu Mare. (…)

Cercetarile efectuate in cauza nu au putut aduce probe in sustinerea aspectelor denuntate, respectiv faptul ca Span Remus i-a remis lui Bohalteanu Tudor Gabriel suma de 200.000 euro, si ca acesta din urma ar fi remis aceasta suma numitei Vaduva Olivia (n.r. - consiliera lui Ovidiu Silaghi). Avand in vedere confidentialitatea realizarii unor astfel de intalniri in cadrul carora sa se primeasca si remita sume de bani, nu exista martori sau alte inregistrari audio ori audio-video care sa contureze sub aspect al probatiunii fapta sesizata de denuntatorul Bohalteanu Tudor Gabriel. (…)

Remiterea efectiva a sumei de 200.000 euro catre suspectul Silaghi Ioan Ovidiu nu este sustinuta decat de martorul denuntator fara a fi coroborata cu declaratiile altor martori ori suspecti care sa fi participat la acestea. Momentul remiterii efective a sumelor de bani nu a fost fixat in cadrul unei inregistrari audio sau audio-video in mediul ambiental, ancheta nepunand in evidenta alte probe in sustinerea acestor remiteri de sume de bani.

Cercetarile efectuate nu au relevat cauzei probe din care sa rezulte ca deschiderea unor astfel de curse aeriene de catre SC Blue Air Transport Aerian SA s-a facut la solicitarea expresa a ministrului Silaghi Ovidiu Ioan si in vederea asigurarii capitalului politic pentru numitul Stef Adrian.

Probatoriul administrat in cadrul cercetarilor nu a reliefat faptul ca suspectul Silaghi Ovidiu Ioan, cu ajutorul suspectului Span Remus Vasile, a obtinut pentru sine ori pentru Stef Adrian – presedintele Consiliului Judetean Satu Mare un folos necuvenit sub forma unui capital politic castigat de acesta in urma deschiderii unor curse aviatice ale companiei SC Blue Air Transport Aerian SA de pe aeroportul din Satu Mare. (...)

Pe cale de consecinta nu se sustine din punct de vedere probator situatia conform careia au fost ascunse sau disimulate sume de bani care ar fi fost primite de Silaghi Ioan Ovidiu, in mod direct ori indirect, prin savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta, depunerile in conturile bancare avand ca moment de timp o perioada anterioara celei in care potrivit denunturilor si probatoriului administrat sumele de bani ar fi fost remise/primite. Sumele de bani nu puteau fi depuse in conturi cat timp nu fusesera primite.”

Procuror Marin Nicolae

Solutia:

“DISPUN

Clasarea cauzei in ceea ce-l priveste pe :

-suspectul Ovidiu Silaghi Ioan, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 alin. 1 C.P. raportat la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.P. (doua acte materiale)."


>>Ordonanta din 31.01.2018 in dosarul 344/P/2013

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.