ccf

DOSARUL PRIMARULUI DIN RAMNICU VALCEA - Decizia Inaltei Curti prin care s-a desfiintat hotararea de condamnare a primarului Mircia Gutau, dupa decizia CEDO: “Consecintele incalcarii dreptului la un proces echitabil neputand fi remediate decat prin revizuirea hotararii prin care s-a dispus condamnarea”

Data: 03 August 2018, 12:07 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1808 afisari

Prin Decizia 292 din 02.04 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de revizuire formulata de primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, a desfiintat decizia de condamnare a acestuia pronuntata de completul din care a facut parte si judecatoarea Livia Stanciu, fosta presedinta a ICCJ si actual judecator CCR la 27 ianuarie 2010, dupa ce primarul fusese achitat la fond in baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”, si a dispus rejudecarea.
Decizia Inaltei Curti survine ca urmare a condamnarii Romaniei la CEDO in acest dosar, in care s-a stabilit ca s-a incalcat dreptul la un proces echitabil. Rejudecarea s-a dispus numai pentru Mircia Gutau, in caest dosar fiind judecat si Nicolae Dicu, fost viceprimar al Primariei Valcea.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: ”In perioada aprilie – iulie 2006, inculpatul GUTAU MIRCIA, avand calitatea de primar al Municipiului Ramnicu-Valcea, a pretins de la denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, suma totala de 50.000 EURO, atat in mod direct, cat si prin intermediul inculpatului DICU NICOLAE, viceprimar al Municipiului Ramnicu-Valcea. Inculpatul DICU NICOLAE a primit efectiv de la denuntator suma de 25.000 EURO, pentru a-l ajuta sa obtina un certificat de urbanism, vizand un teren situat in Municipiului Ramnicu-Valcea. In urma unei intelegeri anterioare intre cei doi inculpati, o parte din suma de bani primita de la denuntator urma a fi remisa, prin intermediul inculpatului DICU NICOLAE, primarului GUTAU MIRCIA, intrucat, in aceasta calitate, acesta din urma avea printre atributiile de serviciu si emiterea unor acte de natura celui solicitat de catre denuntator”.

Minuta Inaltei Curti:

“In temeiul art.465 alin.11 lit.b Cod procedura penala, admite cererea de revizuire formulata de revizuentul Gutau Mircia impotriva deciziei penale nr.273 din data de 27 ianuarie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr.698/57/2008. Desfiinteaza decizia penala, numai cu privire la revizuentul Gutau Mircia si dispune rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs. Fixeaza termen la data de 14 mai 2018, cu citarea partilor. Definitiva.”

Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia 292

Stadiu procesual. Revizuire

Obiectul dosarului: Luare de mita

Extras din decizia Inaltei Curti:

“Prin sentinta penala nr.182 din 18 iunie 2007, pronuntata in dosarul nr...../90/2006, Tribunalul Alba, in baza art.11 pct.2 lit.a Cod procedura penala, raportat la art.10 lit.a din acelasi cod, a dispus achitarea inculpatului G. (....) pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.254 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, iar in baza art.11 pct.2 lit.a Cod procedura penala, raportat la art.10 lit.d din acelasi cod, a dispus achitarea inculpatului D. (....) pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.254 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, prin inlaturarea dispozitiilor art.26 Cod penal.

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.