ccf

EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ

Data: 23 September 2022, 14:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1444 afisari

Prin Decizia 13/2022, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul pentru solutionarea recursului in interesul legii, a luat in discutie o sesizare cu privire la executarea silita.


Instanta suprema a luat in examinare recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Galati cu privire la urmatoarea problema de drept:
"In interpretarea art. 120 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, prin raportare la dispozitiile art. 405 alin. 1 din Codul de procedura civila din 1865, respectiv ale art. 706 alin. (1) din Codul de procedura civila din 2010, care este termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita a unui contract de ipoteca imobiliara, incheiat sub regimul Codului civil din 1864 si al O.U.G. nr. 99/2006, pentru garantarea unei obligatii de plata ce decurge dintr-un contract de credit pentru care s-a constatat ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita a creantei?.
Chestiunea principala de drept este aceea de a stabili daca se aplica termenul de prescriptie special, de 10 ani, in materia actiunilor ipotecare imobiliare sau daca se aplica termenul de prescriptie general, de 3 ani, aplicabil deopotriva actiunilor personale”.


Normele de drept intern care formeaza obiectul sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Codul de procedura civila

Art. 706. – Termenul de prescriptie

"(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani”.

Codul de procedura civila din 1865

Art. 405 alin. 1

"Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani”.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile si completarile ulterioare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006)

Art. 120

"Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii”.

Minuta Inaltei Curti:

"Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Galati si, in consecinta, in interpretarea art. 120 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, prin raportare la art. 405 alin. 1 din Codul de procedura civila din 1865, art. 706 alin. (1) din Codul de procedura civila, art. 201 din Legea nr. 71/2011 si art. 6 alin. (1), (4) si (5) din Codul civil, coroborat cu art. 1 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958 si art. 2.504 alin. (1) din Codul civil, stabileste ca:
    1. Regimul juridic aplicabil prescriptiei dreptului de a obtine executarea silita a ipotecii este guvernat de normele de drept substantial in vigoare la momentul nasterii dreptului creditorului ipotecar de a obtine executarea creantei garantate, fiind lipsita de relevanta norma procesuala aplicabila procedurii de executare silita.
    2. Dreptul de a obtine executarea silita in temeiul contractului de ipoteca se stinge, pe cale accesorie, prin efectul prescriptiei executarii silite a creantei intemeiate pe contractul de credit, daca aceasta din urma incepe sa curga anterior datei de 1 octombrie 2011.
    3. In cazul in care prescriptia dreptului de a obtine executarea silita a creantei garantate incepe sa curga dupa 1 octombrie 2011 (inclusiv), executarea silita a ipotecii nu se stinge, pe cale accesorie, chiar daca dreptul de a obtine executarea silita a creantei principale este prescris, situatie in care termenul de prescriptie aplicabil este de:
–3 ani, potrivit art. 405 alin. 1 teza I din Codul de procedura civila din 1865, daca prescriptia dreptului creditorului ipotecar de a obtine executarea silita in temeiul contractului de credit a inceput sa curga in intervalul 1 octombrie 2011-14 februarie 2013;
–10 ani, potrivit art. 706 alin. (1) teza a II-a din Codul de procedura civila, daca prescriptia dreptului creditorului ipotecar de a obtine executarea silita in temeiul contractului de credit a inceput sa curga dupa 15 februarie 2013 (inclusiv).

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.

>>Decizia Inaltei Curti









Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.