ccf

GREFIER TRIMIS IN JUDECATA DE DNA - “Redacta sentintele civile in care se atesta in mod nereal, dupa care o determina pe judecatoare”

Data: 08 January 2020, 11:33 | autor: L.J. | 1 comentarii | 2447 afisari

Prin Rechizitoriul din 7 noiembrie 2019 in dosarul 63/P/2018, DNA, Serviciul teritorial Oradea, a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei

COTOR DOINA, la data faptelor grefier in cadrul Tribunalului Bihor, pentru savarsirea infractiunilor:

- luare de mita in forma continuata,
- fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,
- sustragere sau distrugere de inscrisuri in forma continuata. 


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
 
“In perioada 2012-2013, inculpata Cotor Doina ar fi pretins si primit prin intermediul unei persoane (martor in cauza) suma totala de 8.350 euro pentru a facilita inmatricularea a 64 de autoturisme fara plata taxei de mediu si intr-un timp cat mai scurt.

In contextul in care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare in judecata, in contradictoriu cu Institutia Prefectului Judetului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la inmatricularea autoturismelor fara plata taxei de poluare, instituita de O.U.G. nr.50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obtine foarte usor mai multe foloase necuvenite.

Concret, inculpata Cotor Doina ar fi intentionat mai intai sa obtina inmatricularea autoturismelor in cadrul unor dosare distincte si in fiecare dintre acestea sa obtina termene mai scurte, aspect care nu a mai fost viabil deoarece, din cauza numarului mare de cereri, primul termen de judecata ajunsese sa fie, in majoritatea cazurilor, stabilit la aproximativ un an de la inregistrarea cererii initiale.

Ulterior, inculpata ar fi adoptat un alt mod mai eficient de lucru si anume acela de a introduce, in mod fraudulos si contrar atributiunilor de serviciu, actele autoturismelor care se doreau a fi inmatriculate, in dosare deja formate si in care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat.

In acelasi context, inculpata Cotor Doina ar fi falsificat mai multe documente din continutul dosarelor: cererea de chemare in judecata, cerere de preschimbare a termenului aparent formulata si semnata de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare in judecata si, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instantei respective.

Dupa intrarea in posesia proprietarilor, hotararile judecatoresti devin obligatorii pentru Institutia Prefectului Judetului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Autovehicule Bihor care trebuie sa inmatriculeze autovehiculele respective fara plata taxei de mediu”.

Extras din rechizitoriu:

“Dupa primirea de la (....) a actelor autoturismelor, grefiera COTOR DOINA, prin mijloacele infractionale care vor fi mai jos generic expuse si ulterior detaliate la fiecare cauza a instantei in particular, le introducea la dosar si, de asemenea, redacta sentintele civile in care se atesta in mod nereal faptul ca prin actiunea inregistrata se solicitase inmatricularea si a altor autovehicule decat cel initial, dupa care o determina pe judecatoarea (....) sa semneze hotararile prin care Institutia Prefectului Judetului Bihor - S.P.C.R.P.C.I.V. Bihor era obligata la inmatricularea tuturor autoturismelor inserate fara plata taxei de poluare. (…)

Cu privire la 'determinarea' de catre grefiera COTOR DOINA, a judecatoarei (....) sa semneze hotararile judecatoresti falsificate se impune detalierea notiunii folosite. Astfel, asa cum s-a retinut de altfel si prin ordonanta Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea nr. 24/P/2013 din data de 24.08.2018 prin care s-a dispus clasarea fata de (....), in temeiul art. 16 lit. b C.pr.pen., sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual in forma continuata, prev. de art. 321 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., in ceea ce priveste modalitatea de lucru abordata de judecatoarea (....) (si judecatoarea (....) procedand in mod similar) de redactare a sentintelor in dosarele ce aveau ca obiect obligarea Serviciului de Inmatriculari la inmatricularea unor autoturisme second-hand provenite din UE, fara plata taxei de inmatriculare, in perioada 2012 - inceputul anului 2013, pe fondul supraaglomerarii completurilor de judecata, ajungandu-se ca la primul termen in urma repartizarii aleatorii, sa fie pe sedinta de judecata un numar de aproximativ 60 cauze noi (peste 100 de dosare/termen), existand termene fixate la peste un an de la data inregistrarii cererii, judecatoarea (....) a hotarat ca grefiera de sedinta COTOR DOINA sa redacteze aceste hotarari, pe baza unor modele furnizate de judecator.

Avand in vedere ca acest gen de hotarari erau de dificultate redusa, in contextul in care solutia de admitere a actiunilor era previzibila (se avea in vedere jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv a Inaltei Curti de Casatie si Justitie), grefiera trebuia doar sa adapteze modelul la speta concreta si sa inlocuiasca numele reclamantului si datele de identificare ale autoturismului/autoturismelor a carui/caror inmatriculare se dorea.

Asa cum rezulta inclusiv din declaratiile sale, judecatoarea (....) intocmea doar niste biletele pe care scria 'A/R', ceea ce insemna 'admis/respins', biletele pe care le dadea grefierei COTOR DOINA pentru ca aceasta din urma sa redacteze minutele”.


>> Rechizitoriul DNA


Comentarii

# Men date 9 January 2020 15:37 0

Știa MAN ce face,de ce face și cu cine face,ceea ce face

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.