ccf

Informatii despre procedura divortului pe cale notariala

Data: 05 March 2020, 16:50 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1857 afisari

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a facut mai multe precizari cu privire la procedura divortului pe cale notariala.


Astfel, UNNPR anunta ca nu doar economia de timp, de resurse financiare si reducerea consumului emotional fac preferabila pentru multe cupluri procedura divortului pe cale notariala, ci si gradul sporit de protectie a drepturilor si intereselor celor care aleg sa isi incheie oficial mariajul pe aceasta cale. Iar cei care doresc pot fi asistati de avocati, verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre notarul public fiind facuta in prezenta tuturor participantilor:

 
Nu reprezinta deloc o exceptie situatiile in care sotii, mai bine informati si consiliati  ca urmare a colaborarii dintre notarii publici si avocati, sa renunte la desfacerea casatoriei”, declara purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Miruna Popescu.

Potrivit datelor statistice furnizate de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale C.N.A.R.N.N.-INFONOT, pe parcursul ultimilor trei ani, numarul cererilor de divort inregistrate si nefinalizate a fost in crestere. Astfel, in anul 2017, dintr-un total de 18.672 de cereri de divort inregistrate in Registrul National de Evidenta a Certificatelor de Divort (RNECD), 1.802 au fost respingeri. In anul 2018, dintr-un total de 19.746 de cereri de divort, 2.016 au fost respingeri, iar in 2019, dintr-un total de 19.746 de cereri de divort, 2.140 au fost respingeri:

„Cauzele respingerii cererilor de divort pot fi diverse: fie faptul ca sotii renunta la actiune, impacandu-se, fie neprezentarea ambelor parti in fata notarului public, fie imposibilitatea ajungerii la un acord si alegerea instantei ca solutie finala de desfacere a casatoriei. Impacarea sotilor ca motiv pentru care notarul public nu pronunta divortul este relativ des intalnit in aceasta procedura”, explica notarul public Miruna Popescu. 

Conform reglementarilor in vigoare, respectiv art. 374 si art. 375 din Codul civil, singurele modalitati de desfacere a casatoriei sunt in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata.


 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.