ccf

INLOCUIREA AMENZII NEACHITATE CU MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII – Jud. Focsani, sentinta nr. 899/23.02.2015: „Conform prevederilor legale in vigoare, inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii este conditionata doar de indeplinirea unei situatii-premisa (imposibilitatea executarii silite a amenzii). In speta, din actele dosarului, rezulta imposibilitatea executarii silite a amenzii, intrucat intimatul nu are bunuri sau venituri urmaribile”

Data: 17 December 2015, 16:17 | autor: A.P. | 0 comentarii | 7188 afisari

Prin sentinta civila nr. 899/23.02.2015 (definitiva prin neapelare), pronuntata in dosarul nr. 14112/231/2014, Judecatoria Focsani-Sectia civila a admis cererea de reexaminare a sanctiunii contraventionale formulata de petentul Primaria Comunei Popesti-jud. Vrancea in contradictoriu cu intimatul-contravenient S.P. si a dispus inlocuirea sanctiunii amenzii in suma de 1.000 lei aplicate intimatului prin procesul-verbal de constatare si sanctionare intocmit la data de 12.11.2010 de IPJ Vrancea, cu sanctiunea obligarii intimatului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii pe o durata de 10 ore pe raza localitatii de domiciliu, in functie si de aptitudinile fizice si psihice ale contravenientului, precum si de nivelul pregatirii profesionale a acestuia.


Sentinta nr. 899/23.02.2015. Judecatoria Focsani-Sectia civila

pres. Frasina MIHALACHE

Obiectul dosarului: inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii.

Solutia: "Admite cererea formulata de catre petentul Primaria comunei Popesti judetul Vrancea in contradictoriu cu intimat-contravenient P.S., (...), avand ca obiect reexaminare sanctiune contraventionala. Inlocuieste sanctiunea amenzii in suma de 1.000 lei aplicata intimatului prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei nr. ... intocmit la data de 12.11.2010 de IPJ Vrancea cu sanctiunea obligarii intimatului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii pe o durata de 10 ore, in functie si de aptitudinile acesteia fizice si psihice, precum si de nivelul pregatirii sale profesionale, pe raza localitatii de domiciliu (...). Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, cerere care urmeaza a fi formulata in scris la Judecatoria Focsani".

>>Sentinta nr. 899/23.02.2015 pronuntata de Judecatoria Focsani-Sectia civila, in dosarul nr. 14112/231/2014

Extras din sentinta:

"In fapt, prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei nr. ... intocmit la data de 12.11.2010 de IPJ Vrancea, intimatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 1.000 lei pentru savarsirea unei fapte contraventionale, sanctiunea amenzii aplicata acestuia ramanand definitiva, fara a fi achitata de intimat.

Potrivit dispozitiilor art. 9 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001 (asa cum a fost modificat prin O.G. 17/2014), in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientei la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata. Prin alin. (5) din acelasi articol se prevede ca in cazul in care contravenientul nu achita amenda, instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei munci in folosul comunitatii. Prin legea nr. 239/28.09.2009 s-a modificat astfel prevederea din alin. (5) al art. 9 din O.G. nr. 2/2001 (asa cum a fost modificata prin legea nr. 352/2006), prin care se conditiona inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii de acordul contravenientului in acest sens.

Fata de cele precizate rezulta ca in prezent, conform prevederilor legale in vigoare, inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii este conditionata doar de indeplinirea unei situatii premisa (imposibilitatea executarii silite a amenzii).

In speta, din actele dosarului, rezulta imposibilitatea executarii silite a amenzii aplicate, intrucat intimatul nu are bunuri sau venituri urmaribile.

In consecinta, facand aplicarea dispozitiilor legale anterior mentionate, instanta va admite cererea petentului si va dispune inlocuirea amenzii contraventionale aplicate intimatului cu sanctiunea prestarii de catre intimatul-contravenient a unei munci in folosul comunitatii pe o durata de 10 ore, cu respectarea dispozitiilor art. 391 alin. (2) din O.G. nr. 2/2001, urmarirea punerii in executare a hotararii urmand a se realiza de catre serviciul de executari civile de pe langa judecatorie, in colaborare cu serviciile specializate din primarii (potrivit dispozitiilor alin. (4) din acelasi text de lege mentionat), iar executarea urmand a se efectua potrivit dispozitiilor O.G. nr. 55/2002, cu luarea in considerare a aptitudinilor personale si pregatirii contravenientului".

sursa: rolii.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.