ccf

INSELACIUNE, FALS SI SPALARE DE BANI – „CEC Bank a fost indusa in eroare de reprezentantii societatii”

Data: 17 September 2019, 09:49 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1941 afisari

Prin rechizitoriul din 3 martie 2015 din dosarul nr. 27/P/2010, intocmit de procurorul Ciprian Man (in acel moment seful DNA Oradea) si confirmat de procurorul Gheorghe Popovici (seful de la acea vreme a Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA), Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe oamenii de afaceri:


- Radu Olteanu (directorul SC Sticom Trading SRL Oradea), acuzat de inselaciune in forma continuata, uz de fals si spalare a banilor, in forma continuata;

- Ioan Doru Cotoroi (administratorul de fapt al ), invinuit de complicitate la inselaciune in forma continuata si complicitate la spalarea banilor in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Olteanu Radu, in calitate de director al SC Sticom Trading SRL Oradea, a indus si mentinut in eroare reprezentantii unei institutii bancare cu ocazia incheierii (la data de 2 septembrie 2009), iar apoi a executarii contractului de credit ipotecar, in valoare de 11.000.000 lei, in vederea finantarii construirii a doua blocuri cu destinatia de locuinte, folosind in acest sens un contract de vanzare-cumparare fals.

Acest document a fost incheiat de societatea in cauza cu Primaria Municipiului Oradea, avand ca obiect achizitionarea de catre institutia publica a unui numar minim de 100 de apartamente din complexul de locuinte aflat in constructie.

Ulterior incheierii contractului de credit, inculpatul Olteanu Radu, beneficiind de ajutorul inculpatului Cotoroi Ioan Doru, a depus mai multe situatii de plata fictive ce atestau, in mod nereal, prestarea unor servicii de constructii de catre SC Medcar SRL in favoarea SC Sticom Trading SRL.

In perioada 03.09.2009 – 04.11.2009, inculpatul Olteanu Radu, cunoscand provenienta ilicita a banilor, a folosit aceste sume pentru a achita, in prima faza, contravaloarea serviciilor de constructii prestate de catre doua societati comerciale, in valoare de 6.555.007 lei.

Beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, inculpatul Olteanu Radu a achitat in mai multe etape suma de 3.484.834 lei, catre SC Medcar SRL contravaloarea unor servicii de constructii fictive, facturate catre SC Sticom Trading SRL, in scopul insusirii respectivei sume de bani”.

Solutia

Dispun:

I. Trimiterea in judecata a inculpatilor:

- Olteanu Radu (...) pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata, uz de fals, spalarea banilor in forma continuata, prevazute de:

- art. 244 alin. (1) si (2) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 5 Cod penal,

- art. 323 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal,

- art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 5 Cod penal,

totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal;

- Cotoroi Ioan Doru (...), pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la inselaciune in forma continuata si complicitate la spalarea banilor in forma continuata, prevazute de:

- art. 48 Cod penal raportat la art. 244 alin. (1) si (2) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 5 Cod penal,

- art. 48 Cod penal raportat la art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 5 Cod penal,

totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

II. 1. Clasarea cauzei penale avand ca obiect savarsirea de catre Olteanu Radu a infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal anterior cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior (art. 320 noul Cod penal).

II. 2. Clasarea cauzei penale avand ca obiect savarsirea de catre autori neidentificati a infractiunii de fals material in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 290 Cod penal anterior (art. 322 noul Cod penal).

II. 3. Clasarea cauzei penale avand ca obiect savarsirea de catre numitii Cuc Alexandru, Miroescu Viorica si Popa Mihaela Lucica a infractiunii de neglijenta in serviciu, prev. de art. 249 Cod penal anterior (art. 298 noul Cod penal).

II. 4. Clasarea cauzei penale avand ca obiect savarsirea de catre Olteanu Radu, Ciortan Mariana, angajati ai Primariei Oradea si angajati ai CEC Bank SA a infractiunii prevazute de art. 8 din Legea 39/2003.

III. Disjungerea cauzei fata de reprezentantii SC BETASIL SRL sub aspectul comiterii infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea 241/2005, si declinarea competentei de solutionare a acesteia in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Satu-Mare.

Extras din rechizitoriul DNA:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.