ccf

Interdictie in alegerile pentru noul CSM

Data: 22 March 2022, 19:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4155 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit marti, 22 martie 2022, o interdictie vizand alegerile pentru noul CSM, din legislatura 2023-2027.Comitetul Electoral Permanent – condus de judecatoarea CSM Simona Marcu (foto) – a decis ca este interzis ca judecatorii sau procurorii sa voteze prin reprezentanti. Cazul a pornit de la un judecator de la Tribunalul Specializat Arges, care a intrebat daca are voie sa-si exprime votul prin procura autentica data altui judecator.


 

 

La randul lui, prin Hotararea nr. 6/2022, Comitetul Electoral Permanent a raspuns ca asa ceva nu este posibil, din cauza ca Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede ca votul pentru Consiliu este „secret, direct si personal”.


Pasajele relevante din lege:


- art. 10 alin. 1-2:

(1) Judecatorii de la fiecare curte de apel, judecatorii de la toate tribunalele si tribunalele specializate din circumscriptia fiecarei curti de apel si judecatorii de la fiecare din judecatoriile din circumscriptia fiecarei curti de apel desemneaza, prin vot secret, direct si personal, cate un candidat pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii care si-au depus candidatura.

(2) Procurorii de la fiecare parchet de pe langa curtile de apel, procurorii de la fiecare din parchetele de pe langa tribunale si tribunalele specializate din circumscriptia fiecarei curti de apel si procurorii de la parchetele de pe langa judecatoriile din circumscriptia fiecarei curti de apel desemneaza, prin vot secret, direct si personal, cate un candidat pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii care si-au depus candidatura”;

- art. 13 alin. 2-4:

(2) Judecatorii de la curtile de apel si procurorii de la parchetele de pe langa acestea aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in adunarile lor generale, prin vot secret, direct si personal, 3 judecatori de la curtile de apel si un procuror de la parchetele de pe langa acestea.

(3) Judecatorii de la tribunale si tribunalele specializate si procurorii de la parchetele de pe langa acestea aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in adunarile lor generale, prin vot secret, direct si personal, 2 judecatori de la tribunale si tribunalele specializate si 2 procurori de la parchetele de pe langa acestea.

(4) Judecatorii de la judecatorii si procurorii de la parchetele de pe langa acestea aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in adunarile lor generale, prin vot secret, direct si personal, 2 judecatori de la judecatorii si un procuror de la parchetele de pe langa acestea”.


Hotararea 6/2022 a CEP (vezi facsimil):Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.