ccf

Intre ziua Avocatului si Ziua Justitiei: Justitiabilul (Dezbatere si lansare de carte)

Data: 30 iunie 2015, 13:14 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2573 afisari

Societatea de Stiinte Juridice in colaborare cu avocatul Monica Livescu, coordonatorul volumului „Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept”, organizeaza, marti 30 iunie 2015, dezbaterea interprofesionala „Intre ziua Avocatului si Ziua Justitiei: Justitiabilul”.


Evenimentul, prilejuit de lansarea volumului „Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept”, este moderat de avocatul Monica Livescu (foto), Founding Partner Livescu & Asociatii.

Dezbaterea are loc la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept - Sala Stoicescu, incepand cu ora 17.00.

Invitati:

Av. conf. univ. dr. Marieta Avram, Senior Partner Stoica & Asociatii

Prof. univ. dr.h.c. Corneliu Birsan, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner Hotca & Asociatii

Jud. dr. Eugenia Marin, ICCJ-Sectia contencios administrativ si fiscal

Av. prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Managing Partner Piperea & Asociatii

Jud. dr. Rodica Aida Popa, ICCJ-Sectia penala

Av. dr. Andrei Savescu, coordonator Juridice.ro

Av. prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner Stoica & Asociatii

Tematica:

-Premise si exigente ale comunicarii interprofesionale in domeniul judiciar.

-Este sau nu efectiv dreptul de acces la justitie si mai ales la caile de atac? Mai e ceva de facut dupa pronuntarea deciziilor CCR privind eliminarea asistentei juridice calificate in recurs?

-Este respectat dreptul de acces la justitie al justitiabilului si dreptul la un ajutor jurisdictional real prin raportare la reglementarile actuale ale taxelor de timbru si ale ajutorului public judiciar? Raportare la standardele din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si la reglementarile pe aceste domenii din alte tari europene.

-Cultura juridica este o realitate si necesitate de care avem nevoie cu totii in anul 2015? Premise si proiectii.

-Care este profilul justitiabilului in prezent si cum va deveni prin prisma noilor coduri. Asteptari si realitati.

-Care sunt standardele de conduita procesuala pe care le asteapta justitiabilul de la judecatori, procurori, avocati, mediatori, executori judecatoresti, notari?

-Care sunt drepturile si obligatiile justitiabilului in era digitala.

-Independenta justitiei in litigiile civile contra multinationalelor.

-“Razboi sau pace: dreptul fundamental de optiune al justitiabilului”. Rolul avocatului in stabilirea strategiei celei mai adecvate pentru justitiabil in vederea rezolvarii conflictului de drepturi sau de interese in care este implicat.

-Diada avocat-justitiabil in procesul penal. Rolul avocatului in procedura acordului de vinovatie. Standarde de conduita ale avocatilor si magistratilor.

Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept - Cuvant inainte

Aparitia acestui volum este prilejuita si dedicata aniversarii a 150 de ani de la reglementarea primei organizari in corp profesional a avocatilor din Romania.

Legea pentru constituirea Corpului de Advocati nr. 1709 din 4 decembrie 1864 reprezinta prima reglementare moderna a exercitarii profesiei de avocat, integrandu-se in contextul general al marii opere legislative dintre anii 1864-1866, care a pus bazele statului roman modern.

Principiile de organizare consacrate prin aceasta prima lege a profesiei de avocat au supravietuit trecerii timpului, multe fiind preluate in cadrul reglementarilor ulterioare, pana la actuala reglementare a organizarii si exercitarii profesiei de avocat – Legea nr. 51/1995.

Publicarea in prezentul volum, in facsimil, a paginilor din Monitorul Oficial nr. 65 din 23 martie - 4 aprilie 1865, care contin primele 'Tablouri Partiale de Advocati… spre a cunoaste Curtile si Tribunalele precum si cei interesati numele advocatilor', reprezinta o incursiune istorica – necesara, am socotit noi – cu privire la nasterea profesiei de avocat in Romania, a carei aniversare o avem in vedere.

De ce 'in linia intai a luptei pentru Drept'?

Pentru ca avocatii sunt cei care apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor, fiind primii care intra in contact cu nevoile juridice ale acestora.

Pentru ca avocatii sunt primii care filtreaza problemele oamenilor, dandu-le haina juridica potrivita, pentru a fi apoi analizate de judecatori.

Pentru ca avocatii sunt primii care percep si durerea pe care o resimte omul, atunci cand dreptul sau este incalcat, si tot ei trebuie sa gaseasca mecanismele juridice adecvate care sa contribuie la restabilirea legalitatii si satisfacerea nevoii de dreptate. Daca dreptul este o conditie a existentei morale a fiintei umane, apararea sa este impusa de necesitatea autoconservarii morale, asa cum spunea Rudolf von Ihering.

In fata avocatilor stau magistratii, chemati nu numai sa aplice legea, ci sa faca dreptate aplicand legea, dupa cum isi exprima telul o tanara magistrat.

Daca impartasim ideea ca, intr-o societate intemeiata pe valorile democratiei si ale statului de drept, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor, atunci acceptam ca dialogul interprofesional constituie cheia pentru un act de justitie realizat in beneficiul oamenilor.

Tocmai de aceea, volumul nostru reuneste opinii juridice si punctele de vedere ale unor avocati, magistrati, profesori de drept, formatori I.N.P.P.A. si I.N.M., pentru ca „schimbul de principii juridice si de valori etice comune intre toti profesionistii implicati in procesul juridic este esential pentru o buna administrare a justitiei”, asa cum se subliniaza in Avizul (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni.

Ce aniversam?

Daca implinirea a 150 ani de la prima organizare a profesiei de avocat in Romania a fost punctul de plecare al ideii aparitiei acestui volum, alte doua evenimente completeaza semnificatia acestui moment.

Aniversam 20 de ani de la adoptarea Legii nr. 51/1995, prin care avocatura a redevenit profesie liberala.

Aniversam 10 ani de la debutul proiectului 'Conferintele Baroului Valcea', ca forma de pregatire profesionala continua, nu numai pentru avocatii din baroul nostru, ci si pentru colegii avocati din alte zeci de barouri din tara, precum si pentru magistrati, deopotriva. Am anticipat astfel, intr-o modalitate specifica, unul dintre generoasele principii ale Avizului (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni: formarea profesionala comuna magistrati – avocati.

Prima dintre aceste conferinte – 'Avocatul roman pe drumul integrarii europene', a definit framantarile profesiei noastre la inceputul unei tranzitii dificile de integrare intr-un nou sistem de drept. Am continuat apoi, an de an, cu acele conferinte in care am incercat sa deslusim tainele noilor Coduri in materie civila si penala sau alte probleme juridice de mare interes.

Unul din dezideratele adoptarii legii din 1864 a fost asigurarea primului corp de specialisti ai dreptului, care sa fie de real ajutor in implementarea noi legislatii – Codul civil si Codul de procedura civila din 1865, Codul penal si de procedura penala (1865), Codul de Comert (1868).

Reforma legislativa a ultimilor ani impune asumarea aceluiasi deziderat, prin pregatire si perfectionare continua.

Intr-o societate in care informatiile sunt in continua schimbare, Conferintele Baroului Valcea au incercat sa raspunda nu numai nevoii de cunoastere a corpului nostru profesional, ci sa dezvolte si capacitatea participantilor de a se adapta schimbarilor, de a prevedea si de a se pregati pentru schimbarile prezentului, dar, mai ales, ale viitorului.

Realitatea implementarii noilor Coduri obliga avocatii la o inspiratie permanenta, fundamentata pe o cultura juridica solida, fi indca numai astfel profesia noastra va dainui: prin avocati autentici si bine pregatiti, care isi respecta misiunea si valorile Corpului profesional din care fac parte.

De ce un volum de studii juridice?

Intre altele, aniversarile au si rolul de aducere aminte asupra evenimentelor din trecut si de a genera momente de reflectie, care sa ne pregateasca pentru noi inceputuri, pornind de la experientele acumulate.

Cand am inceput demersul editarii acestui volum, m-am gandit ca este datoria mea de a nu lasa sa treaca momente importante ale istoriei noastre, fara a fi marcate – cum altfel? – daca nu prin cel mai frumos si specific mod in care ne manifestam ca profesionisti ai dreptului: dezbaterile de idei, dezbaterile juridice.

Multumesc Editurii Hamangiu ca ne-a fost alaturi in acest proiect, cu profesionalismul care o caracterizeaza si dedicarea oamenilor care alcatuiesc aceasta echipa editoriala.

Le multumesc, si pe aceasta cale, tuturor autorilor care au fost de acord sa contribuie la acest volum – colegi avocati, magistrati, profesori de drept, pentru ca in acest mod ne-au daruit si o parte din fiinta lor, din gandurile, cunostintele si experienta lor, dand astfel o frumoasa expresie dorintei de a face BINE.

Dedicarea volumului pentru momentul aniversar al profesiei de avocat este o recunoastere a rolului esential al avocatului in administrarea echitabila a justitiei, ca o conditie esentiala a Statului de drept si a unei societati democratice, definit astfel prin Carta principiilor fundamentale ale avocatului european.

Recursul la istorie este inca o data necesar pentru a deslusi sensul misiunii avocatilor. De aceea, este util sa ne reamintim, in astfel de momente aniversare, modul in care acest rol a fost perceput de-a lungul timpului.

In expunerea de motive a Legii pentru organizarea Corpului Avocatilor, adoptata la 12 martie 1907, prezentata in Parlament de Ministrul Justitiei, se sublinia ca 'misiunea advocatului este importanta atat ca factor in distribuirea justitiei, cat si ca, consilier in raport cu publicul. Advocatul da justitiei elementele hotararilor sale si infiltreaza in public ideile sale. Un corp de avocati bine organizat este necesar atat pentru concursul ce trebuie sa dea justitiei, cat si pentru infl uenta ce el o exercita asupra moravurilor tarii'.

Expunerea de motive a Legii profesiei de avocat adoptata la 21 februarie 1923 sublinia ca 'Advocatii, prin rolul social si juridic ce indeplinesc, prin autoritatea morala ce le da puterea verbului pusa in slujba dreptatii imanente si a legilor positive, sunt chemati (...) sa fie, pe langa factori sociali si de progres de prima importanta, adevarate trupe de acoperire ale consolidarii noastre nationale si juridice. Soli ai impaciuirii (...) ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, netezind calea dreptatii si marind prestigiul judecatilor'.

Sta in puterea fiecaruia dintre noi de a impune respectarea acestei misiuni a avocatului si de a avea responsabilitatea viitorului, in scopul dezvoltarii durabile a societatii.

De aceea, este necesar sa ne regasim intotdeauna puterea si intelepciunea de a o lua de la capat in lunga si anevoioasa lupta pentru Drept!

Avocat Monica Livescu

Mai 2015”.

sursa foto: juridice.ro

>>Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept (Cuprinsul)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.