Judecatoarea CSM Evelina Oprina a inaugurat dezbaterile Revistei Romane de Jurisprudenta

Data: 02 august 2020, 09:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 631 afisari

Judecatoarea Evelina Oprina (foto) – membra in Consiliul Superior al Magistraturii – a inaugurat luni, 27 iulie 2020, seria dezbaterilor Revistei Romane de Jurisprudenta (RRDJ).

 


Alaturi de Evelina Oprina (directoarea Revistei Romane de Jurisprudenta), moderatoare a fost si judecatoarea ICCJ Elisabeta Rosu, fosta presedinta a Curtii de Apel Bucuresti si redactor-sef al RRDJ.

 

Transmisiunea live a evenimentului a durat mai bine de trei ore si jumatate, facandu-se pe portalul Universuljuridic.ro, precum si pe Facebook. Datele de audienta Facebook arata peste 11.000 de vizualizari, impact asupra unui numar de aproape 37.000 de persoane, 1.406 de interactiuni si 102 redistribuiri.

Partenerii institutionali ai primei editii a Dezbaterilor RRDJ au fost Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) si Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ). Din mediul privat, partenerii au fost editura juridica Wolters Kluwer Romania si firma de traduceri specializate The Department.

Judecatoarea Evelina Oprina a declarat:

Ne-am propus sa continuam ambitios si sa imbunatatim proiectul Revista Romana de Jurisprudenta, sa aducem prin acesta in fata cititorilor noile tendinte ale practicii judiciare si mai cu seama sa dezbatem aplicat si critic si cu perspective diferite solutiile jurisprudentiale mai noi sau mai vechi. Prima editie din acest an este dedicata jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Traim vremuri peste timpuri! Tot astfel, si jurisprudenta va dainui dincolo de limitele temporale ale realitatii pe care o traim. In Roma Antica, prin 'jurisprudenta' se intelegea 'stiinta Dreptului', dar si 'aplicarea corecta a Dreptului', fiind considerata, in dubla perspectiva, si stiinta, si arta. Discutam azi despre rolul jurisprudentei, in general, si al jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in special, in arhitectura Dreptului, insa cu perspectiva cunoasterii Dreptului prin interpretare, in cadrul aplicarii lui”.

Presedintele UNBR Traian Briciu a afirmat:

O sa incerc sa mentionez cateva lucruri despre jurisprudenta, in genere, cu aplecare spre jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Eu consider ca se afirma gresit cand se spune ca jurisprudenta apartine judecatorilor. Nu! Este limpede ca judecatorii sunt cei care doar consfintesc jurisprudenta si stabilesc forma finala, dar in realitate jurisprudenta are trei autori: doctrinarii, avocatii si magistratii. Primii sunt cei care scriu doctrina si care de multe ori se bazeaza pe jurisprudenta. De multe ori acestia lanseaza teze juridice care nu se regasesc in jurisprudenta si care pot deveni ulterior jurisprudenta. Pentru ca doctrinarii sa ajunga in jurisprudenta e nevoie ca cineva sa le dezvolte ideile. Acestia sunt nimeni altcineva decat avocatii! In intentia lor de a apara cat mai bine interesele partii pe care o reprezinta, avocatii extrag din doctrina o serie de teze de multe ori novatoare, care sa serveasca intereselor clientilor lor. Acestea sunt sau nu acceptate de instanta, creandu-se o jurisprudenta care se consolideaza sau, din contra, ramane izolata pana la revirimentul de jurisprudenta.

In jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe langa caracterul ei fascinant, vorbim si despre caracterul obligatoriu al acesteia, fie ca vorbim despre hotarari care sunt obligatorii printr-un text de lege (hotararile pronuntate in recursurile in interesul legii sau hotararile privind dezlegarea unor probleme de drept), dar si celelalte hotarari. Orice instanta isi regleaza conceptele in functie de ceea ce se intampla la instanta suprema.

Cu referire la revistele privind jurisprudenta: ele au un rol deosebit pentru profesiile juridice, chiar daca acum exista milioane de hotarari interne si la nivel international care se pot accesa online, gratie unor motoare de cautare din ce in ce mai performante. Revista de jurisprudenta are, in acceptiunea mea, un alt rol, si anume pe acela de a extrage din ansamblul proceselor pe care le are o instanta aspectele care sunt relevante si care presupun chestiuni care sa formeze o directie de gandire. Primul numar al Revistei Romane de Jurisprudenta pe anul 2020 este virtuos fiindca este foarte echilibrat, prezentand problematica din cadrul tuturor sectiilor, dar chiar si asa echilibreaza problemele de procedura cu cele de fond, realizeaza si o rubrica speciala pentru dezbaterea unor chestiuni importante etc.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.