ccf

Judecatorii CAB nu dau inapoi

Data: 29 January 2020, 15:56 | autor: | 0 comentarii | 1297 afisari

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti intruniti miercuri, 29 ianuarie 2020 in Adunarea Generala, au decis, cu majoritatea celor prezenti, continuarea protestului prin suspendarea activitatii de judecata, cu exceptia cauzelor urgente.


Astfel, Curtea de Apel Bucuresti condusa de judecatoarea Luminita  Cristiu-Ninu (foto) arata ca independenta magistratului nu poate face obiectul negocierii politice si ca protestul va continua pana cand puterea legiuitoare va respecta statutul si munca magistratilor si a personalului auxiliar de specialitate.

 Iata pozitia Curtii de Apel Bucuresti:

"Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, intruniti astazi in Adunarea Generala, au decis, cu majoritatea celor prezenti, continuarea protestului prin suspendarea activitatii de judecata, cu exceptia cauzelor urgente mai jos mentionate, pana cand puterea legiuitoare le va respecta statutul si munca tot mai impovaratoare de la an la an, atat a lor, cat si a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul aproape inuman de munca, bolile profesionale, unele incurabile, in randul judecatorilor si grefierilor, subdimensionarea cronica a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului urias de cauze, incompatibilitatile si interdictiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cantarite de legiuitor, atunci cand a decis sa loveasca nemeritat corpul magistratilor si al personalului auxiliar de specialitate, prin afectarea statutului si a independentei,  prin lezarea chiar a demnitatii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam profund ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul magistratului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul magistratului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta magistratului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Pensia magistratilor, de serviciu si nu speciala, asa cum s-a afirmat in spatiul public, este consacrata in legislatia nationala inca din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost conceputa tocmai pentru a consolida statutul magistratului si garantiile de independenta pe care acesta trebuie sa le ofere.

Eliminarea acestei componente a independentei magistratului este in dezacord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, care s-a mai pronuntat si in trecut si a decis ca eliminarea acestei pensii pentru magistrati este contrara exigentelor actuale pe care importante documente internationale le exprima in mod direct cu privire la drepturile magistratilor, in considerarea importantei rolului acestora in apararea statului de drept.   

Totodata, judecatorii intruniti in Adunarea Generala au decis sa sesizeze Presedintele  Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a sprijini intregul corp al magistratilor, prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Pentru a nu prejudicia interesele justitiabililor, s-a decis in Adunarea Generala, judecarea urmatoarelor cauze:

 -in materie civila: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, rapiri internationale de copii, plasamente, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili;

  -in materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.