ccf

KLAUS IOHANNIS, VICTORIE LA CCR - “Admite obiectia”

Data: 09 June 2020, 13:35 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4417 afisari

Lumea Juridica prezinta Decizia 190/2020 a Curtii Constitutionale privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate referitoare la Legea pentru completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, formulata de presedintele Romaniei Klaus Iohannis.


In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca legea supusa controlului de constitutionalitate contravine prevederilor art.61 alin.(2) si ale art.75 alin.(1) din Constitutie, fiind deturnata vointa initiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, legea criticata incalca dispozitiile art.78 din Constitutie referitoare la intrarea in vigoare a legii.

Extras din decizia CCR:

"Propunerea legislativa in forma initiatorilor a fost adoptata tacit de prima Camera sesizata –Camera Deputatilor.

Examinand continutul juridic al formei legii adopate de Camera decizionala, Curtea constata deosebirea majora de continut in raport cu forma propunerii legislative adoptata de Camera de reflectie. Astfel, se observa ca a fost eliminata modificarea legislativa propusa de initiatori, fiind introduse si aprobate cu totul alte dispozitii, cuprinzand solutii legislative diferite, fara legatura cu intentia de legiferare si, implicit, cu forma initiala a legii.

Astfel, completarile vizeaza titlul II - Invatamantul preuniversitar, capitolul II- Structura sistemului national de invatamant preuniversitar, sectiunea 1- Dispozitii generale, unde, dupa articolul 25 referitor la formele de organizare a invatamantului preuniversitar se introduce art.25/1 vizand posibilitatea desfasurarii on-line a activitatilor, precum si obligatia Ministerului Educatiei si Cercetarii de a elabora Metodologia derularii activitatilor in unitatile de invatamant in sistem on -line. De asemenea, in titlul III - Invatamantul superior, capitolul III - Organizarea studiilor universitare, sectiunea 3 - Forme de organizare, dupa art.139 care reglementeaza formele de organizare a programelor de studii se introduce art.139/1, care se refera la posibilitatea desfasurarii on-line a acestor activitati.

In sfarsit, la sectiunea 6- Examene de finalizare a studiilor, cuprinsa in acelasi capitol si acelasi titlu al legii, dupa art.143, care detaliaza examenele de finalizare a studiilor in invatamantul superior, se introduc trei noi articole referitoare la posibilitatea de desfasurare on-linea examenelor, a admiterii si, de asemenea, la prelungirea acreditarii si autorizarii provizorii a programelor de studii universitare de licenta si ale domeniilor de masterat, precum si a organizatiilor furnizoare de educatie din invatamantul preuniversitar si superior.

Este evidenta lipsa oricarei legaturi a formei legii adoptate de Camera decizionala cu initiativa legislativa si forma legii adoptata de Camera de reflectie. Cele doua forme constituie, practic, doua legi diferite, aceasta fiind o situatie tipica in care o singura Camera a Parlamentului a legiferat. In concluzie, intrucat interventiile aduse de Senat au schimbat total forma legii adoptate de prima Camera, iar textele adoptate nu au facut obiectul initiativei legislative si nu au fost dezbatute in Camera de reflectie, legea adoptata incalca principiul bicameralismului. (…)

In acord cu sutinerile autorului sesizarii, Curtea constata ca textul legal citat incalca prevederile art.78 din Constitutie, potrivit carora 'Legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei'.

Sensul clar al textului constitutional este subliniat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, prin care s-a retinut ca 'un text de lege modificat sau nou-introdus nu poate intra in vigoare inaintea implinirii termenului prevazut de art.78 din Constitutie, respectiv 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a actului normativ modificator' (a se vedea Decizia nr.568 din 2 noiembrie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1060 din 26 noiembrie 2005).(...)

Admite obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si constata ca Legea pentru completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 este neconstitutionala in ansamblul sau”.

>>Decizia CCR


 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.