ccf

Lider al procurorilor-activisti, respins de CSM

Data: 26 May 2021, 13:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4596 afisari

Un lider al procurorilor-activisti a primit reject din partea Sectiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii in sedinta de marti, 25 mai 2021.Este vorba despre Sorin Marian Lia (foto), prim-procurorul cu delegatie al Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia si co-presedinte al ONG-ului Asociatia Initiativa pentru Justitie (AIJ), alaturi de procurorul militar Bogdan Ciprian Pirlog (prim-adjunctul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti) si de procurorul DIICOT Ionut Marcu.

Marti, procurorii CSM i-au respins lui Sorin Lia transferul de la PJ Corabia la Parchetul Militar Bucuresti, unde ar fi urmat sa devina coleg cu Pirlog. Solutia de respingere a fost adoptata de catre Sectia pentru procurori a CSM cu 3 voturi „da” si 4 voturi „nu”. La sedinta au participat Procurorul General Gabriela Scutea si ministrul Justitiei Stelian Ion.

Mentionam ca toate cererile de transfer analizate in sedinta de marti au vizat parchete militare de pe langa tribunale militare.


Iata lista celorlalti procurori respinsi la transfer:


- Florin-Lucian Aron: de la PT Buzau la Parchetul Militar Bucuresti (respins cu 3 voturi „da” si 4 „nu”);

- Constantin Daniel Bosinceanu: de la PJ Raducaneni (unde este prim-procuror) la PM Iasi (respins cu 1 la 6);

- Corneliu Cristian Bordeianu: de la PT Constanta la PM Bucuresti (respins cu 1 la 6);

- Timoftei Daniel Apostoliceanu: de la PJ Sector 3 Bucuresti la PM Bucuresti (respins in unanimitate);

- Ion Baetrau: de la DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea la PM Bucuresti (unanimitate).


Redam si lista procurorilor carora le-au fost aprobate transferurile (tuturor incepand cu data de 1 iulie 2021):


- Mihai-Ovidiu Tanasa: de la PJ Piatra-Neamt la PM Iasi (admis cu 6 voturi la 1);

- George Ion Pop: de la PJ Huedin (unde este prim-procuror) la PM Cluj (admis cu 6 la 1); totodata, Sectia pentru procurori l-a eliberat pe Pop de la sefia Parchetului Judecatoriei Huedin incepand cu 1 iulie 2021, cand intra in vigoare transferul;

- Cristina-Elena Turlui: de la PJ Sector 4 Bucuresti la PM Bucuresti (admisa cu 5-2);

- Ioana Vernea: de la PJ Sector 2 Bucuresti la PM Bucuresti (admisa unanim);

- Ioana-Mihaela Georgescu: de la PJ Sector 5 Bucuresti la PM Bucuresti (admisa cu 4-3).


Pe de alta parte, Sectia pentru procurori a CSM i-a respins procurorului Tudor Ionut Vieriu solicitarea de prorogare a datei de analizare a cererilor de transfer de la PT Bacau la PM Iasi.


Lia si Pirlog, colegi de dosar disciplinar


Desi CSM i-a refuzat lui Sorin Lia transferul la Parchetul Militar Bucuresti (unde ar fi urmat sa devina coleg cu Bogdan Pirlog), cei doi procurori sunt deja colegi, dar intr-un dosar disciplinar. Un dosar pe care deocamdata Inspectia Judiciara nu a anuntat ca l-a trimis catre Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai precis, la inceputul lunii aprilie, 39 de actuali sau fosti procurori militari le-au facut plangere disciplinara lui Lia si Pirlog pentru incalcarea Codului deontologic al magistratilor si pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

Sesizarea depusa la Inspectia Judiciara priveste comunicatul dat publicitatii de catre Asociatia Initiativa pentru Justitie in 17 martie 2021. Concret, cei 39 de actuali si fosti procurori militari care i-au deferit Inspectiei Judiciare pe Bogdan Pirlog si Sorin Lia arata ca: „La data de 17.03.2021, pe site-ul de specialitate Juridice.ro a fost publicat articolul intitulat 'Analiza Asociatiei Initiativa pentru Justitie cu privire la necesitatea reformei sistemului parchetelor militare'. Conform preambulului articolului, acesta reproduce un comunicat al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, care a fost dat publicitatii miercuri, 17 martie 2021, comunicat semnat de 'proc. Bogdan – Ciprian Pirlog, co-presedinte, proc. Sorin Marian Lia, co-presedinte'. Ulterior, la solicitarea scrisa a domnului procuror Pirlog Bogdan Ciprian, din cuprinsul articolului a fost inlaturata mentiunea semnarii comunicatului de catre cei doi procurori, copresedinti ai Asociatiei Initiativa pentru Justitie. Dupa cum arata titlul articolului postat pe Juridice.ro, comunicatul asociatiei reprezinta 'o analiza cu privire la necesitatea reformei parchetelor militare', care cuprinde mai multe capitole si se finalizeaza prin formularea mai multor propuneri 'pentru restructurarea si reformarea sistemului parchetelor militare'”. Mai precis, cei 39 de actuali si fosti procurori militari atrag atentia ca Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia au facut in cuprinsul comunicatului afirmatii extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare si la probitatea profesionala si morala a procurorilor militari.


sursa foto: Olt-alert.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.