ccf

LINGURAR SI ALTII vs. ROMANIA – Incalcarea art. 3 din Conventia Drepturilor Omului privind pedepsele sau tratamentele inumane ori degradante. Incalcarea sub aspect procedural a art. 14 privind interzicerea discriminarii. CEDO a respins plangerea legate de incalcarea art. 8 privind dreptul la respectarea vietii private si de familie. Reclamantii au primit daune totale de aproape 30.000 euro

Data: 12 November 2018, 13:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1977 afisari

In cauza Lingurar si altii contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania la plata unor daune totale de 29.600 de euro unor romi de la Pata Rat (rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca).


Este vorba despre 23.400 de euro reprezentand daune morale si 6.200 de euro reprezentand costuri si cheltuieli. Decizia a fost luata in unanimitate.

Cei trei reclamanti - Augustin Lingurar, Trandafir Lacatus si Minerva Covaci – au reclamat interventia violenta a unor politisti ce a avut loc pe data de 5 noiembrie 2005, cu ocazia unei razii impotriva unor persoane suspectate de furt.

CEDO a constatat incalcarea art. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind pedepsele sau tratamentele inumane ori degradante, precum si incalcarea sub aspect procedural a art. 14 privind interzicerea discriminarii.

Cele doua articole prevad:

Articolul 3 – Interzicerea torturii

Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. (...)

Articolul 14 – Interzicerea discriminarii

Exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de prezenta Conventie trebuie sa fie asigurata fara nicio deosebire bazata, in special, pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie”.

Extras din comunicatul CEDO:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.