ccf

Mesajul reprezentantilor societatii civile in CSM

Data: 26 October 2021, 13:05 | autor: L.J. | 2 comentarii | 2671 afisari

Reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar (foto 1) si Romeu Chelariu (foto 2), au transmis luni, 25 octombrie 2021, un mesaj cu ocazia “Zilei Europene a Justitiei Civile”.


 


Iata mesajul:


'Ziua Europeana a Justitiei Civile' este celebrata anual pe 25 octombrie, dupa ce aceasta a fost instituita la data de 5 iunie 2003 printr-o initiativa comuna a Consiliului Europei si Uniunii Europene. Aceasta are ca principale obiective: aducerea si evidentierea modului de functionare a justitiei in atentia publicului, precum si asigurarea dezvoltarii unui spatiu judiciar comun la nivel european. Cu acest prilej, consideram ca este oportuna reiterarea faptului ca sistemul judiciar este un serviciu public aflat in slujba cetatenilor, garantarea drepturilor acestora reprezentand pentru toate institutiile apartinand puterii judecatoresti atat la nivel European cat si national, scopul final al actului de justitie.

Prin acest eveniment simbolic se reaminteste faptul ca justitia ofera cetatenilor posibilitatea de afirmare, aparare si promovare a drepturilor si libertatilor constitutionale si legale, precum si de solutionare a eventualelor litigii, fie prin intermediul instantelor de judecata, fie printr-o modalitate alternativa de solutionare, pe cale amiabila, prin comunicare si dialog constructiv.

Increderea in justitie s-a mentinut ca problema de stricta actualitate atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivel national. Din aceste considerente se impune din partea tuturor profesionistilor din sistemul judiciar respectarea principiilor care stau la baza ordinii constitutionale. Legitimitatea sistemului judiciar este prezenta cand cetatenii cred in existenta unui scop moral si dreptatii realizate de catre institutii prin respectarea propriilor norme interne, precum si normelor care guverneaza intreaga societate, motiv pentru care se impune garantarea impartialitatii in infaptuirea actului de justitie si respectarea principiilor constitutionale, cu precadere cele privitoare la respectarea demnitatii umane si corectitudinii in infaptuirea dreptatii, dar si cresterea gradului de transparenta institutionala astfel incat accesul liber si neingradit la justitie sa fie asigurat tuturor cetatenilor.

Din considerentele sus-mentionate, apreciem ca infaptuirea justitiei in Romania conform standardelor si valorilor europene, poate contribui la restaurarea spiritului reglementarilor privitoare la drepturile individuale ale cetatenilor.

Pe aceasta cale, uram un calduros 'La multi ani!' tuturor profesionistilor din domeniul dreptului, avocati, executori, notari, magistrati, grefieri, consilieri juridici, pe care ii incurajam sa isi faca datoria cu inalt profesionalism si maxima responsabilitate in vederea asigurarii unei justitii drepte, echitabile si responsabile, caracteristici necesare recastigarii increderii societatii civile!

Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile

Teodor - Victor ALISTAR si Romeu CHELARIU”

Comentarii

# ?????? date 2 November 2021 20:58 0

@ Campaniile electorale, câștigătoare de altfel de câteva mandate, despre corupția cu "verzișori" și altele și declarații la instituții cu atribuții s-au transformat în campanii de vaccinare, cu certificate verzi și declarații pe propria răspundere pentru libera circulație cu mască în locuri publice, ?

# ?????? date 27 October 2021 09:38 0

@ Au băgat ăștia la Senat supravegherea angajaților de STS, cu certificatul verde, ?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.