ccf

Ministrul Robert Cazanciuc, la lucrarile Consiliului JAI

Data: 12 July 2015, 10:06 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1978 afisari

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat, vineri 10 iulie 2015, la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne, organizat de Luxemburg.


Pe agenda discutiilor au figurat includerea fraudelor la TVA in domeniul de aplicare a proiectului de Directiva privind protectia intereselor financiare, autorizarea judiciara a masurilor dispuse de procurorii europeni in dosare care implica mai multe state membre si analiza necesitatii modificarii Regulamentului 2201 din 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti (cunoscut ca Regulamentul Bruxelles II bis).

Comunicatul MJ:

Ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a participat vineri, 10 iulie 2015, la lucrarile Consiliului Justitie si Afaceri Interne, organizat de Luxemburg, stat care a preluat presedintia Consiliului UE la 1 iulie 2015.

Pe agenda discutiilor au figurat aspecte privind includerea fraudelor la TVA in domeniul de aplicare a proiectului de Directiva privind protectia intereselor financiare si extinderea competentei viitorului Parchet European si asupra acestui tip de fraude.

De asemenea, ministrii au abordat subiectul autorizarii judiciare a masurilor dispuse de procurorii europeni in dosare care implica mai multe state membre, precum si instanta competenta sa verifice masurile luate de acestia. Ministrul roman a precizat ca masurile dispuse de procurori trebuie sa fie autorizate de o singura instanta. Cu privire la competenta de verificare a masurilor dispuse de procurori, aceasta poate apartine si CJUE, dar aceasta conferire de competenta trebuie privita si din perspectiva accesului la justitie a cetatenilor, precum si a celeritatii actului de justitie.

Ultimul punct pe agenda ministrilor a constat in analiza necesitatii modificarii Regulamentului 2201 din 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti (cunoscut ca Regulamentul Bruxelles II bis). Oficialul roman a apreciat ca necesara revizuirea Regulamentului, avand in vedere concluziile Raportului Comisiei Europene privind aplicarea Regulamentului Bruxelles II bis in statele membre UE.

In marja Consiliului, ministrul roman a raspuns solicitarii ministrului luxemburghez al justitiei, Felix Braz, de a avea o reuniune bilaterala pentru a discuta pozitia Romaniei pe dosarele de interes pentru Presedintie. De asemenea, omologul sarb, Nikola Selekovic, a solicitat o intrevedere cu oficialul roman pe teme de interes pentru Serbia, respectiv dezvoltarea colaborarii intre cele doua ministere, precum si stadiul negocierilor pe capitolul 23 (Justitie si drepturi fundamentale).

Luxemburg este ultimul stat al troicii din care au mai facut parte Italia si Letonia”.Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.