ccf

MITA LA POLITIA CAPITALEI - “Urma sa ii spuna ce suma doreste pentru a nu intocmi dosar penal”

Data: 11 April 2019, 11:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1809 afisari

Prin Rechizitoriul din 19.02.2019 in dosarul 571/P/2018, DNA i-a trimis in judecata pe:

RISTEA ADRIAN-OLIVER, la data faptelor ofiter de politie in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 2, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de luare de mita din care una in forma continuata;

BOACA DORIN-GABRIEL
, la data faptei agent de politie in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 2, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

“In cursul lunii octombrie 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver a pretins de la administratorul unei societati comerciale (martor in cauza) sa-i remita, in doua transe, suma de 1.500 de euro pentru ca, in temeiul atributiunilor de serviciu, sa efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, in scopul eliminarii concurentei omului de afaceri.
In scopul mentionat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofiterul de politie a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinsi initial.
Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat pana la sfarsitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului sa ii dea informatiile necesare pentru a putea opri in trafic autoturisme care transporta produse contrafacute si implicit pentru a lua masurile legale, respectiv confiscarea marfii si intocmirea unui dosar penal detinatorului acesteia. Politistul a propus acest mod de lucru deoarece, in cazul constatarii unei infractiuni flagrante, nu era necesara o aprobare prealabila de la seful sau ierarhic.
Omul de afaceri a fost de acord cu aceasta varianta, iar in data de 10 ianuarie 2019, urmare a informatiilor transmise, inculpatul a oprit in trafic un autoturism ce transporta produse contrafacute si a procedat la constatarea unei infractiuni flagrante.
Ulterior, ofiterul de politie i-a spus omului de afaceri sa-i transmita soferului caruia i s-a intocmit dosar penal ca, pentru a-si rezolva 'problema' trebuie sa ii remita suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urma nu putea sa-i ofere decat 2.500 euro, dupa multe negocieri, inculpatul s-a multumit si cu aceasta suma, intrand in posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.
La data de 28 ianuarie 2019, intr-un context asemanator, inculpatii Ristea Adrian-Oliver si Boaca Dorin-Gabriel au oprit un autoturism de la ocupantii caruia au pretins suma de 3.000 euro. In urma negocierilor purtate, inculpatii a fost de acord sa primeasca suma de 1.500 de euro.
In aceeasi zi, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, cei doi politisti au primit 1.000 euro din suma pretinsa initial, moment in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Restul de bani urma sa le fie remis inculpatilor in cursul aceleiasi zile”.


Solutia

Dispun:

Trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatului RISTEA ADRIAN-OLIVER, (....) pentru savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 din Codul Penal cu aplic. art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000;

- luare de mita comisa in forma continuata, prev. de art. 289 alin. 1 din Codul Penal cu aplic. art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000 si art. 35 alin. 1 din Codul Penal – 2 acte materiale,

- toate cu aplic. art. 38. alin. 1 din Codul Penal;

Trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului BOACA DORIN-GABRIEL, (....) , pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 din Codul Penal cu aplic. art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000.

In temeiul art. 329 din C. proc. pen rap. la art. 36 alin. 1 coroborat cu art. 41 alin. 1 C. proc. pen., dosarul va fi trimis Tribunalului Bucuresti spre competenta solutionare”.

Extras din rechizitoriul DNA:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.