ccf

MJ, raport in contextul pandemiei de coronavirus

Data: 07 April 2020, 11:23 | autor: L.J. | 0 comentarii | 946 afisari

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Olivia-Diana Morar (foto) a participat in 6 aprilie 2020 la reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizat in format video-conferinta.Pe agenda discutiilor, au figurat masurile luate de fiecare stat membru, in contextul pandemiei de COVID-19.

Intrebarile la care ministrii au fost solicitati sa raspunda au vizat masurile luate la nivelul sistemelor judiciare, a sistemelor penitenciare si a profesiilor liberale din domeniul justitiei, masuri care sa asigure accesul la actul de justitie, siguranta profesionistilor si a publicului, cu respectarea, in acelasi timp, a drepturilor fundamentale si a principiilor statului de drept.

Potrivit MJ, masurile luate de autoritatile romane au fost prezentate de catre secretarul de stat Olivia-Diana Morar, accentul fiind pus pe dispozitiile cuprinse in Decretul prezidential prin care a fost instituita starea de urgenta, precum si pe cele ale OUG 28/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:

„Desi a fost un Consiliu JAI intr-un format neobisnuit, intalnirea s-a dovedit extrem de utila. Fiecare dintre statele membre a prezentat modificarile legislative si administrative in contextul pandemiei de COVID-19. In interventia din cadrul Consiliului, am explicat faptul ca, in Romania, orice infractiune savarsita in timpul starii de urgenta poate fi pedepsita in regim agravat, la maximul pedepsei prevazute de lege pentru respectiva infractiune putandu-se adauga un spor de pana la 2 ani inchisoare, conform art. 77 lit. g din Codul penal.

De asemenea, am subliniat ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut mai multe interventii publice pentru a explica cetatenilor care sunt pedepsele la care se expun cei care comit fapte de natura penala in aceasta situatie.

Este important sa asiguram cetatenii ca justitia merge inainte si ii protejeaza. Suntem in plina criza, constienti ca mai avem pana la finalizarea acesteia. Justitia trebuie sa functioneze, inclusiv in acesti parametri atipici, suntem preocupati sa asiguram respectarea drepturilor si valorilor fundamentale ale oamenilor in acest context – dreptul la viata, la sanatate, acces la justitie”,
a declarat secretarul de stat Olivia-Diana Morar la finalul Reuniunii.

Potrivit MJ, participantii la discutii au apreciat schimbul de informatii referitor la masurile luate de statele membre pentru a adapta serviciul public al justitiei la situatia creata de pandemia COVID-19. Astfel de masuri specifice au vizat procedurile civile si penale, asigurarea drepturilor procedurale ale participantilor la procesul penal, cooperarea judiciara in materie civila si penala, dreptul penal material, situatia din penitenciare. Discutiile vor continua pe timpul Presedintiei croate, cu posibile noi teme de discutie subsumate masurilor luate in context COVID-19

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.