ccf

Modificari in regulamentul instantelor judecatoresti

Data: 15 June 2022, 18:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1071 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) Hotararea nr. 1522 din 26 mai 2022 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.Principalele modificari cu privire la impartirea cauzelor pe intervale orare:


● La intocmirea listei de sedinta prin impartirea cauzelor pe intervale orare, se vor avea in vedere orele mentionate pe citatiile emise ori cele comunicate anterior partilor sau altor participanti la judecata. La stabilirea intervalelor orare pentru strigarea cauzelor se vor avea in vedere duratele de timp necesare pentru instrumentarea cauzelor, durata fiecarui interval fiind, de regula, de cel mult doua ore. Cauzele pot fi grupate pe intervale orare avand in vedere si situatiile in care exista identitate de parti sau de avocati ori de alti participanti in procedurile judiciare. Pentru cauzele complexe se recomanda fixarea unei ore distincte la finalul sedintei de judecata sau alocarea unei sedinte separate. Este recomandat ca judecatorul sa nu stabileasca in cadrul aceleiasi sedinte de judecata mai multe cauze care sa impuna administrarea unui probatoriu complex.
● Afisarea listei cauzelor cu cel putin 24 de ore inaintea termenului de judecata, inclusiv pe pagina de internet a instantei. In alte cauze decat cele penale, la instantele la care activitatea se desfasoara in 2 – 3 timpi, lista se afiseaza cel mai tarziu cu o ora inainte de inceperea sedintei.
● Dosarele pot fi studiate si dupa inceperea sedintei de judecata, in cadrul intervalelor orare alocate cauzelor respective, cu incuviintarea presedintelui de complet.
● Strigarea cauzelor pentru amanare fara discutii se poate face doar in intervalul orar alocat grupului de cauze din care acestea fac parte, stabilit de regula la inceputul acestui interval.
● La cererea partilor, instanta va putea lasa cauza la a doua strigare cu respectarea intervalului orar prestabilit pentru grupul de cauze din care face parte si cauza respective.
● In cazul in care niciuna dintre parti nu se prezinta la strigarea cauzei, dosarul poate fi lasat la sfarsitul intervalului orar alocat pentru grupul de cauze din care face parte cauza respectiva cand, dupa o noua strigare, in ordinea listei, se va proceda conform dispozitiilor procedurale.


Principalele modificari cu privire la comunicarea copiilor legalizare ale hotararilor judecatoresti:


● Se defineste notiunea de copie legalizata a hotararii judecatoresti, care cuprinde stampila instantei pe fiecare fila si mentiunea „conform cu originalul”, precum si mentiuni privind modul in care aceasta a ramas definitiva sau irevocabila si data ramanerii definitive sau irevocabile, dupa caz. Daca hotararea nu este definitiva sau a fost desfiintata, acest aspect se mentioneaza pe copia legalizata eliberata.
● Generarea si comunicarea copiilor legalizate ale hotararilor judecatoresti se poate face de grefa instantei si prin utilizarea unei aplicatii informatice in cazul in care aceasta este disponibila la nivelul instantei, daca prin cererea de eliberare au fost indicate datele corespunzatoare in acest scop. In acest caz, copia legalizata cuprinde mentiunile aratate la alin. (21), cu exceptia mentiunii „conform cu originalul”, aplicate in format electronic pe ultima pagina, si semnatura electronica extinsa a instantei, care inlocuieste stampila instantei si semnatura grefierului.”
● In cazurile in care legea prevede ca hotararea se comunica altor institutii sau autoritati, in vederea indeplinirii atributiilor care le revin, instanta comunica din oficiu copia legalizata a hotararii judecatoresti
● La cerere se pot elibera copii legalizate ale hotararilor judecatoresti. Grefierul care elibereaza copia solicita, daca este necesar, primei instante, informatii referitoare la evidenta cailor de atac.
● La cerere se pot elibera copii legalizate de pe inscrisurile aflate la dosarul cauzei, altele decat hotararile judecatoresti.

>>>Hotararea CSM

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.