ccf

Notarii publici, precizari despre procedura de divort

Data: 02 March 2020, 14:49 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2662 afisari

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania condusa de Dumitru Viorel Manescu (foto) a facut luni, 2 martie 2020, precizari cu privire la procedura de divort.


Precizarile vin ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie conform careia exprimarea de catre soti a acordului privind desfacerea casatoriei in fata unui mediator si incheierea de catre acestia a unui acord de mediere in care consemneaza acest acord nu poate avea drept consecinta desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.

Potrivit UNNPR, singurele modalitati de desfacere a casatoriei avute in vedere in mod expres de legiuitor sunt in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata.


Iata comunicatul UNNPR:

“Avand in vedere confuzia aparuta in spatiul public intre divortul notarial si divortul la mediator, ca urmare a publicarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.33 in dosarul nr. 2023/1/2019, conform careia exprimarea de catre soti a acordului acestora privind desfacerea casatoriei in fata unui mediator si incheierea de catre acestia a unui acord de mediere in care consemneaza acest acord nu poate avea drept consecinta desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, precum si necesitatea informarii corecte si cu buna credinta a publicului larg,

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania face urmatoarele precizari:

Singurele modalitati de desfacere a casatoriei avute in vedere in mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 si art. 375 din Codul civil: in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata.

Indiferent de procedura prin care se realizeaza (administrativa, notariala sau judiciara), divortul presupune verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre o autoritate publica, respectiv de catre un functionar public investit sa indeplineasca un serviciu de interes public, notarii publici facand parte din aceasta categorie prevazuta de legiuitor"
 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.