ccf

NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”

Data: 24 August 2022, 17:13 | autor: L.J. | 2 comentarii | 2093 afisari

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat la 3 august 2022 noul rechizitoriu din dosarul Revolutiei din decembrie 1989 (cauza nr. 11/P/2014).Dosarul a fost din nou trimis in judecata dupa ce in noiembrie 2021 Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a restituit la PICCJ, pentru remedierea neregularitatilor din rechizitoriu.

Spre deosebire de forma anterioara a rechizitoriului (semnata de trei procurori militari din PICCJ – Catalin Ranco Pitu, Dan Mihail Mitranescu si Virgiliu Marian Istrate, confirmarea venind din partea sefului din acel moment al Sectiei Parchetelor Militare, procurorul Gheorghe Cosneanu), de data aceasta actul de acuzare este semnat doar de catre seful SPM Ranco Pitu si confirmat de catre Procurorul General Gabriela Scutea.

La fel ca in versiunea precedenta, singurii trei inculpati sunt fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu si generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviatiei Militare. Cei trei sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii (art. 439 Cod penal) in legatura cu evenimentele de dupa fuga dictatorului Nicolae Ceausescu in 22 decembrie 1989.


Extras din rechizitoriu:


VIII PRELUAREA PUTERII DE STAT DE CATRE CFSN


In urma aparitiilor televizate, grupul condus de Iliescu Ion a luat decizia deplasarii la sediul MApN. In prealabil, Iliescu Ion (aflat la Casa Scanteii – Editura Tehnica) si generalul Stanculescu Victor Atanasie (aflat la sediul MApN) au purtat o discutie telefonica in urma careia acesta din urma i-a garantat primului protectia Armatei.

Convorbirea a fost amintita de Iliescu Ion in aparitia televizata de la orele 14:45.

La data de 22 decembrie 1989, in jurul orelor 16:00, in sediul Ministerului Apararii Nationale a patruns un grup de civili format din inculpatul Iliescu Ion, inculpatul Voiculescu Gelu Voican, inculpatul gl.lt. Rus Iosif, Roman Petre, , gl.(r.) Militaru Nicolae, Montanu Mihail, Constantin Ispas, Velicu Florin. Grupul a fost primit de gl. Stanculescu Victor Atanasie (numit ministru al apararii, in jurul orelor 10:00 ale aceleiasi zile, de fostul presedinte Ceausescu Nicolae, fara emiterea unui decret) precum si de militari cu functii importante aflati deja in minister (gl.lt. Gusa Stefan, gl.lt. Logofatu Gheorghe, gl.lt. Dafinescu Traian, gl.lt. Eftimescu Nicolae, gl.lt. Chitac Mihai, gl.lt. Hortopan Ion, din partea MApN si gl.mr. Grigorie Ghita, gl.mr. Campeanu Romeo, lt.col. Stan Gheorghe, din partea MI – DSS). Cu totii au intrat in sala de consiliu a MApN.

Militarii ante-mentionati l-au recunoscut in fapt pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, implicit, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane.

La randul sau, Iliescu Ion si-a asumat imediat, fara rezerve aceste demnitati, comportandu-se ca atare.

Grupul (civili si militari) a discutat inclusiv problema denumirii noului organ de conducere politica si militara. S-a hotarat ca denumirea sa fie Frontul Salvarii Nationale, intrucat, asa cum s-a aratat, unii dintre participanti actionasera si anterior datei de 22 decembrie 1989 prin diferite activitati in scopul inlaturarii presedintelui Ceausescu Nicolae.

Iliescu Ion (acceptat ca nou lider politico-militar), a propus constituirea unui Comandament unic militar si civil care avea sa coordoneze inclusiv operatiunile militare, pe intregul teritoriu al tarii.

La scurt timp, structura civilo-militara denumita Garzi Patriotice a fost integrata in Comandamentul nou infiintat. Seful de Stat Major al acestei structuri – col. Parcalabescu Corneliu, a emis OZU nr. 1 din 22 decembrie 1989, prin care s-a stabilit ca „Pe baza hotararii CFSN, statele majore si garzile patriotice se afla in stare de alarma de lupta si vor participa cu intregul efectiv si cu toata capacitatea de lupta la infaptuirea si apararea cuceririlor Revolutiei”.(Vol. 23- Jurnale de lupta, pag.128).

Avand in vedere cele mai sus invocate si celelalte probe administrate in cauza, se desprinde concluzia conform careia intreaga forta militara a Romaniei (MApN, MI-DSS, Garzi Patriotice), incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 – orele 16:00 – s-a pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si a conducerii acestuia. Este momentul in care Armata si Securitatea isi dau acordul ca Romania sa fie condusa de CFSN. Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al CFSN format din Iliescu Ion, Brucan Silviu, gl.lt. Stanculescu Victor Atanasie, gl.(r.) Militaru Nicolae (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al apararii), Voiculescu Gelu Voican, a exercitat in mod direct prerogativele puterii de stat si a luat decizii importante atat cu caracter politic, cat si cu caracter militar”.


>> Rechizitoriul PICCJ

Comentarii

# DODI date 4 September 2022 09:40 0

Românii (după cum se vede și din istorie) au o obsesie maladivă de a-și pune la zid conducătorii. Și atunci ne mai mirăm de ce nu se înghesuie la aceste funcții numai foști securiști (sau urmașii lor), oamenii șantajabili sau unii care sunt nulități caracteriale.

# Gilu date 28 August 2022 17:05 0

Nu ne- am facut de ras destul ...Mircea Dinescu a fost singurul om cu mintea la el,cand a spus la o televiziune ca evenimentele respective apartin istoriei ... Istoricii sunt singurii judecatori care trebuie sa dea un verdict ! Ne mai miram ca europenii nu dau doi bani pe justitia romana si se sterg la fund cu cererile noastre de extradare ...

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.