ccf

O NOUA VICTORIE A LUI IOHANNIS LA CCR - “Este neconstitutionala, in ansamblul sau”

Data: 08 July 2019, 11:12 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1707 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 383/2019 a Curtii Constitutionale privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, Presedintele Romaniei sustine ca, prin modul in care a fost adoptata, legea criticata incalca prevederile art.147 alin. (2) si (4) din Constitutie. Totodata, prin continutul sau normativ, aceasta incalca si prevederile art.1 alin. (5), ale art.15 alin.(2), ale art.44 alin.(1)-(3) si ale art.45 coroborat cu art.135 din Constitutie.

Cu privire la motivele de neconstitutionalitate extrinseca, se arata ca, prin Decizia Curtii Constitutionale nr.312 din 9 mai 2018, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost declarata neconstitutionala, in ansamblul sau, legea in cauza fiind adoptata cu incalcarea dispozitiilor art.76 alin.(1), precum si a dispozitiilor art.75, coroborate cu cele ale art.61 alin.(2) din Constitutie, referitoare la principiul bicameralismului, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta instantei de contencios constitutional. Potrivit fisei parcursului legislativ al Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura, la data de 29 iunie 2018, proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pentru reexaminare cu nr. L635, fiind transmis ulterior Comisiei pentru constitutionalitate si Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala, care au hotarat sa adopte raport comun de admitere, fara amendamente, in forma trimisa initial la promulgare. La data de 15 octombrie 2018, Senatul a adoptat aceasta lege ca lege organica, insusindu-si astfel textele care au fost adaugate de Camera Deputatilor in prima forma adoptata de aceasta in calitate de Camera decizionala si care nu fusesera initial dezbatute de Senat. La data de 20 martie 2019, Camera Deputatilor a adoptat legea in aceeasi forma cu cea a Senatului.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# mel date 8 July 2019 17:18 0

Mai clar? Ce contine ordonanta si de ce e neconstitutionala?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.