ccf

Patru ONG-uri de magistrati sustin protestul grefierilor

Data: 18 December 2019, 12:25 | autor: L.J. | 0 comentarii | 869 afisari

Patru organizatii non-guvernamentale ale magistratilor sustin protestul anuntat de catre grefieri pentru data de miercuri, 18 decembrie 2019.


Este vorba despre nemultumirea cauzata de faptul ca in aceeasi zi Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, ar putea vota abrogarea pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar (click aici pentru a citi).

Cele patru ONG-uri de magistrati care au emis miercuri comunicate de sustinere fata de actiunea grefierilor sunt:


- Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Andreea Ciuca, presedinta Curtii de Apel Targu Mures;

- Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului, condusa de judecatoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea;

- Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan, de la Curtea de Apel Cluj;

- Asociatia Procurorilor din Romania, condusa de procuroarea Elena Iordache, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Primele trei organizatii non-guvernamentale au emis un comunicat comun, APR exprimandu-si opinia separat, dar in acelasi sens.

Astfel, AMR, AJADO si UNJR condamna „modalitatea netransparenta” in care a fost redactata initiativa de act normativ, precum si „modul ocult” in care proiectul a ajuns, „cu o rapiditate nejustificata, pe masa organului legislativ, desi, in sedinta din data de 10.12.2019 a comisiei de munca si protectie sociala, Ministerul Justitiei a exprimat o pozitie de mentinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri si amanarea discutarii initiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris”.

De asemenea, cele trei ONG-uri remarca demagogia initiatorilor proiectului de lege, care vorbesc despre „pensii speciale”, desi nicaieri in legislatia actuala nu exista aceasta sintagma, actualul cadru normativ referindu-se doar la „pensii de serviciu”.

La randul ei, APR avertizeaza ca o asemenea modificare legislativa „este de natura a afecta securitatea activitatii desfasurate in sistemul judiciar, prin atingerea adusa garantiilor sociale conferite personalului din justitie”.

Comunicatul AMR-AJADO-UNJR:

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, precum si punctele 21 si 29 inscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor astazi, data de 18.12.2019, privind supunerea spre aprobare a proiectului de lege referitor la „eliminarea/abrogarea pensiilor speciale” (proiect ce cuprinde si situatia sistemului de justitie),

Luand act de demersul sindicatelor si asociatiei personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete de a intrerupe activitatea, ca forma de protest impotriva acestei masuri si a modalitatii netransparente in care a fost redactat proiectul, precum si a modului ocult in care a ajuns, cu o rapiditate nejustificata pe masa organului legislativ, desi, in sedinta din data de 10.12.2019 a comisiei de munca si protectie sociala, Ministerul Justitiei a exprimat o pozitie de mentinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri si amanarea discutarii initiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris, in acest sens,

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) sustin cu convingere actiunea motivata si indreptatita a personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar.

Atragem atentia asupra faptului ca proiectul nesocoteste, in primul rand, caracterul pensiilor personalului din sistemul de justitie, de vreme ce acestea sunt tratate prin proiect ca „pensii speciale”, cu toate ca, in mod expres, in Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice dreptul recunoscut este „pensie de serviciu”. Daca organul legislativ nu face nici macar aceasta diferenta de regim, determinata de conditiile concrete in care se desfasoara activitatea, de incompatibilitati si interdictii, de asigurarea elementelor pentru activitatea justitiei, ca serviciu public, este greu de inteles cum va dezbate si vota asupra unui drept esential pentru sistemul de justitie.

O atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea „autoritatii judecatoresti” nu poate fi organizata si desfasurata.

Comunicatul APR:

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, precum si punctele 21 si 29 inscrise pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor astazi, data de 18.12.2019, avand ca obiect supunerea spre aprobare a Proiectului de lege privind „eliminarea/abrogarea pensiilor speciale” (inclusiv cele din sistemul judiciar),

Luand act de demersul Sindicatelor personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete de a intrerupe activitatea, ca forma de protest impotriva acestei masuri,

Asociatia Procurorilor din Romania sustine cu convingere actiunea motivata si indreptatita a personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar.

O atare modificare legislativa, in sensul „eliminarii/abrogarii pensiilor speciale”, este de natura a afecta securitatea activitatii desfasurate in sistemul iudiciar prin atingerea adusa garantiilor sociale conferite personalului din justitie.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.