ccf

PEDEAPSA ACCESORIE - “Este consecutiva stabilirii unei pedepse principale privative de libertate”

Data: 31 January 2020, 11:19 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1353 afisari

Prin Decizia 29/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie sesizarea nr. 1.650/584/III-5/2019 din data de 5 iunie 2019 privind recursul in interesul legii promovat de catre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu nr. 1.574/1/2019, in care s-a aratat ca in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la urmatoarea problema de drept: "daca este posibila aplicarea pedepselor accesorii constand in interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) si d)-o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, in cazul dispunerii unei solutii de condamnare la pedeapsa amenzii?".

Judecatori:

Ilie Iulian Dragomir - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele completului
Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale
Laura Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile
Eugenia Voicheci - presedintele Sectiei a II-a civile
Ionel Barba - presedintele delegat al Sectiei de contencios administrativ si fiscal
Geanina Cristina Arghir - judecator la Sectia penala
Valentin Horia Selaru - judecator la Sectia penala
Anca Madalina Alexandrescu - judecator la Sectia penala
Simona Daniela Encean - judecator la Sectia penala
Dan Andrei Enescu - judecator la Sectia penala
Sorin Alin Nicolescu - judecator la Sectia penala
Ioana Alina Ilie - judecator la Sectia penala
Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala
Stefan Pistol - judecator la Sectia penala
Mirela Sorina Popescu - judecator la Sectia penala
Ionut Mihai Matei - judecator la Sectia penala
Francisca Maria Vasile - judecator la Sectia penala
Oana Burnel - judecator la Sectia penala
Marius Dan Foitos - judecator la Sectia penala
Beatrice Ioana Nestor - judecator la Sectia I civila
Simona Gina Pietreanu - judecator la Sectia I civila
Mirela Politeanu - judecator la Sectia a II-a civila
Rodica Zaharia - judecator la Sectia a II-a civila
Elena Madalina Grecu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Claudia Marcela Canacheu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Minuta Inaltei Curti:

“Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 65 alin. (3) din Codul penal, stabileste ca: aplicarea pedepselor accesorii constand in interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) si d) -o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, nu este posibila in cazul dispunerii unei solutii de condamnare la pedeapsa amenzii.

  Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala”.Extras din decizia Inaltei Curti:

“Art. 54 din Codul penal constituie norma generala in materia pedepsei accesorii si stabileste obligativitatea aplicarii pedepsei accesorii doar pe langa pedepsele privative de libertate, respectiv inchisoarea si detentiunea pe viata.
 Se poate accepta ca dispozitiile art. 65 alin. (1) din Codul penal nu se refera expres la situatia aplicarii pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute la art. 66 alin. (1) lit. a), b) si d)-o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara numai pe langa pedeapsa inchisorii, insa alin. (2) si (3) al aceluiasi articol prevad neindoielnic drepturile ce pot fi interzise ca pedeapsa accesorie in cazul condamnarii la pedeapsa principala a detentiunii pe viata si dispozitia conform careia pedeapsa accesorie se executa din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata.

 Este de necontestat faptul ca textele de lege din Codul penal aplicabile in cazul unei institutii se interpreteaza coroborat si logic, fiind obligatoriu a fi avuta in vedere topografia textelor, ci nu scos din context, acordand-se un alt sens decat cel avut in vedere de legiuitor. Exceptiile de la regulile generale sunt expres si limitativ prevazute de lege si mentionate in cuprinsul actului normativ.
In conditiile in care art. 54 din Codul penal constituie regula, nu se poate retine ca art. 65 alin. (1) din Codul penal ar permite aplicarea vreunei exceptii.

  In aceste conditii pedeapsa accesorie este, asadar, consecutiva stabilirii unei pedepse principale privative de libertate (inchisoarea sau detentia pe viata) insotita de aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi.

Mai mult, in cuprinsul art. 27 alin. (1)-(4) din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate, dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, sunt prevazute dispozitii imperative care stabilesc cadrul de executare al pedepselor accesorii ce insotesc pedeapsa detentiunii pe viata si a inchisorii, nefiind facuta vreo referire la executarea pedepsei accesorii in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii.

Nu in ultimul rand, aceasta concluzie rezulta si din Expunerea de motive a Codului penal, care se refera la pedeapsa accesorie exclusiv in legatura cu pedeapsa principala privativa de libertate. Concret, in Expunerea de motive a Codului penal, legiuitorul arata ca pedeapsa accesorie cunoaste o reglementare diferita fata de cea actuala (Codul penal anterior), atat sub aspectul modului de aplicare, cat si sub aspectul continutului, dupa cum aceasta insoteste pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii.
Pedeapsa accesorie in cazul pedepsei detentiunii pe viata este reglementata similar cu dispozitiile in vigoare (Codul penal anterior) si se aplica de drept, prin efectul legii (...).

Pedeapsa accesorie in cazul pedepsei inchisorii isi pastreaza caracteristicile esentiale din reglementarea in vigoare (Codul penal anterior), insa sfera pedepsei accesorii obligatorii, constand in interzicerea exercitarii unor drepturi ca urmare a aplicarii unei pedepse privative de libertate, a fost redusa, in timp ce sfera pedepsei accesorii facultative, constand in interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand instanta considera necesar, a fost semnificativ extinsa.

Relativ la cele ce preceda, aplicarea pedepsei accesorii in cazul condamnarii la pedeapsa principala neprivativa de libertate a amenzii, chiar si in situatia in care este stabilita si pedeapsa complementara, echivaleaza cu aplicarea unei pedepse neprevazute de lege, contrar jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la art. 7 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”.

>>Decizia Inaltei Curti 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.