ccf

PICU SI ALTII vs. ROMANIA – Incalcarea art. 2 din Conventia Drepturilor Omului privind dreptul la viata. CEDO a obligat Romania sa plateasca 345.000 de euro celor raniti in Revolutia din decembrie 1989 si urmasilor celor decedati. Reclamantii au invocat si incalcarea art. 6, alin. 1 privind dreptul la un proces echitabil si art. 13 privind dreptul la un remediu efectiv

Data: 05 November 2018, 14:49 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1447 afisari

In cauza Picu si altii contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania la plata unor daune de 345.000 de euro celor raniti in Revolutia din decembrie 1989, precum si urmasilor celor decedati.


Este vorba despre evenimentele din municipiile Bucuresti, Slobozia, Targoviste si Resita.

CEDO a constatat existenta unei incalcari a dreptului la viata, garantat de articolul 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acesta prevede:

1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.

2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta :

a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale ;

b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute ;

c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie”.

In fata Curtii de la Strasbourg, Guvernul Romaniei a fost reprezentat de Catrinel Brumar, agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Reclamantii s-au plans si de incalcarea art. 6, alin. 1 privind dreptul la un proces echitabil si art. 13 privind dreptul la un remediu efectiv. Totusi, Curtea a stabilit ca nu este necesar sa examineze admisibilitatea si fondul acestor plangeri.

Extras din hotarare:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.