ccf

Predoiu vrea sa relaxeze conditiile pentru obtinerea locuintei de serviciu

Data: 19 January 2023, 18:29 | autor: L.J. | 1 comentarii | 5909 afisari

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) intentioneaza sa relaxeze conditiile in care magistratii pot lua in chirie locuinte de serviciu din fondul locativ al ministerului de resort.Joi, 19 ianuarie 2023, MJ a pus in dezbatere publica proiectul de modificare a art. 10/1 din Regulamentul privind atribuirea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 927/C/2006.

Predoiu justifica modificarea ordinului de ministru prin necesitatea de a proteja mai bine judecatorii si procurorii aflati in situatii deosebite de natura materiala sau medicala.

Propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucuresti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.


Forma actuala a art. 1, 9/1, 10 si 10/1 din ordin:


Articolul 1

Locuintele de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei se inchiriaza judecatorilor de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din Ministerul Justitiei si unitatilor subordonate, personalului auxiliar de specialitate si personalului conex din cadrul instantelor judecatoresti, personalului din sistemul de probatiune, functionarilor publici, functionarilor publici cu statut special si personalului contractual din cadrul Ministerului Justitiei, precum si procurorilor detasati in Ministerul Justitiei sau in unitati subordonate acestuia care nu au fond locativ propriu de locuinte, pe durata detasarii. (...)

Articolul 9^1

(1) Atribuirea locuintelor de serviciu disponibile se va face in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.

(2) In caz de egalitate, se vor avea in vedere punctajele realizate de fiecare solicitant per criteriu, in ordinea descrescatoare a ponderii criteriilor. Daca nici in aceste conditii departajarea nu poate fi realizata, seva avea in vedere vechimea mai mare in functiile enumerate la art. 1.

Articolul 10

(1) In scopul atribuirii locuintelor de serviciu, ministrul justitiei va desemna, prin ordin, o comisie in cadrul Ministerului Justitiei.

(2) Fiecare membru al comisiei va acorda un punctaj, pentru fiecare cerere analizata; in caz de diferente intre punctajele acordate de fiecare membru, decide comisia cu majoritatea voturilor celor prezenti. Comisia se considera legal constituita in prezenta a cel putin jumatate plus unu din membrii sai.

(3) Lucrarile comisiei vor fi consemnate in procese-verbale care trebuie sa cuprinda motivele de admitere sau de respingere a cererilor privind atribuirea unei locuinte de serviciu.

(4) Hotararile comisiei pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 10^1

In situatii exceptionale si justificate prin situatia materiala sau medicala deosebita in care se afla solicitantul ori prin necesitatea desfasurarii unor proiecte urgente si imprevizibile, ministrul justitiei poate atribui prin ordin locuinte de serviciu prin derogare de la prevederile art. 9^1 si 10. O astfel de atribuire are caracter temporar si nu poate depasi mai mult de 12 luni”.


Forma propusa de Predoiu pentru art. 10/1:


(1) Ministrul justitiei poate atribui prin ordin locuinte de serviciu, prin derogare de la prevederile art. 9/1 si 10, in situatii exceptionale, justificate prin necesitatea desfasurarii unor proiecte urgente si imprevizibile. Atribuirea locuintei de serviciu se poate face pe o perioada de cel mult 12 luni.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 9/1 si 10, ministrul justitiei poate atribui prin ordin locuinte de serviciu in situatii exceptionale, justificate prin situatia medicala sau materiala deosebita in care se afla solicitantul. Atribuirea locuintei de serviciu se poate face pe o perioada de cel mult 12 luni si poate fi prelungita, in aceleasi conditii”.


Referatul de aprobare (expunerea de motive):


Regulile privind atribuirea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei judecatorilor de la instantele din raza curtilor de apel, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Ministerului Justitiei, precum si altor categorii de personal indreptatite, pe durata derularii raporturilor de serviciu ori de munca, inclusiv procedura de evaluare si departajare a solicitarilor sunt reglementate prin Regulamentul privind atribuirea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 927/C/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 10/1 din Regulamentul privind atribuirea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei, 'In situatii exceptionale si justificate prin situatia materiala sau medicala deosebita in care se afla solicitantul ori prin necesitatea desfasurarii unor proiecte urgente si imprevizibile, ministrul justitiei poate atribui prin ordin locuinte de serviciu prin derogare de la prevederile art. 9/1 si 10. O astfel de atribuire are caracter temporar si nu poate depasi mai mult de 12 luni'.

Asadar, ca masura de protectie a unor persoane aflate in situatii speciale deosebite – de natura materiala ori medicala – a fost reglementata posibilitatea atribuirii unei locuinte de serviciu acestora, prin derogare de la regulile de acordare a locuintelor de serviciu stabilite de actul normativ, pe o perioada ce nu poate depasi 12 luni.

Avand in vedere durata limitata a atribuirii, precum si imprejurarea ca situatia exceptionala justificata prin starea de sanatate ori materiala a solicitantului, despre care face vorbire art. 10/1 din regulament, poate subzista la data expirarii valabilitatii contractului de inchiriere, este necesara, in considerarea unor ratiuni de compasiune si echitate, reglementarea posibilitatii prelungirii atribuirii locuintei de serviciu, in masura in care sunt intrunite aceleasi conditii.

Fata de cele prezentate, va supunem aprobarii proiectul de ordin pentru modificarea art. 10/1 din Regulamentul privind atribuirea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justitiei, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 927/C/2006”.

Comentarii

# DODI date 20 February 2023 13:10 0

Luând exemplul de la cleptomanul imobiliar-ciolaniSS-6case mulți magistrați (cu precădere acoperiți) doresc să fie ”recompensați” cu o casă pentru serviciile prestate, pentru multele deserviciile aduse justiției române și, mai presus de toate, pentru respectarea ordinelor de la șefii lor din Noua Securitate.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.