ccf

Procuror de la PT Dolj, suspendat din functie

Data: 18 June 2015, 12:37 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1854 afisari

 

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta de miercuri 17 iunie 2015, suspendarea din functie a procurorului Marius Radu Vladoianu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive.


Masura arestarii preventive a procurorului Marius Radu Vladoianu a fost dispusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie la propunerea DNA, pentru trafic de influenta si santaj.

Comunicatul CSM:

In sedinta din data de 17 iunie 2015, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea din functie a domnului Vladoianu Marius Radu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive.

Hotararea Sectiei a fost luata in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 62 alin. (1) lit. a1) si alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare”.

Comunicatul DNA privind retinerea procurorului Marius Radu Vladoianu:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, de la data de 4 iunie 2015, a inculpatului VLADOIANU MARIUS RADU, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, cu privire la infractiunile de trafic de influenta si santaj.

In aceeasi cauza s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de TUDOSAN IONEL, procuror la DIICOT – Structura Centrala cu privire la infractiunea de complicitate la santaj.

In ordonantele de retinere, respectiv de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vladoianu Marius Radu – procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, a pretins de la o persoana (denuntator in cauza) sume de bani totalizand aproximativ 7.000 de euro si un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafata terenului aflat in litigiu pe rolul instantei, pentru a-si exercita influenta asupra magistratilor judecatori, astfel incat persoana denuntatoare sa obtina o hotarare favorabila intr-o cauza civila privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflata in recurs, iar pe de alta parte, pentru a-i facilita o executare silita.

Legatura dintre Vladoianu Marius Radu si denuntatorul din prezenta cauza a fost intermediata, in perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o alta persoana care a pretins si a primit pentru Vladoianu Marius si pentru sine diferite sume de bani de la denuntator.

Ulterior, in perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obtine o suma de bani necesara acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) intr-un dosar ce viza o societate comerciala in care persoana de legatura si sotia procurorului aveau interes, Vladoianu Marius Radu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relatii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina sa suporte acel prejudiciu. Astfel, Vladoianu Marius Radu i-a constrans pe oamenii de afaceri sirieni sa incheie un contract de vanzare-cumparare pentru un imobil la un pret supraevaluat, care sa acopere prejudiciul si sa asigure un profit pentru el si pentru persoana de legatura. In acest sens, Vladoianu Marius Radu le-a adresat amenintari ca va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucuresti.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactati si de catre persoana de incredere a lui Vladoianu Marius Radu care le-a adresat amenintari si care a formulat o sesizare penala care insa nu a fost inregistrata in evidentele DIICOT, de catre procurorul Tudosan Ionel.

Cu toate acestea, in luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citati la DIICOT Bucuresti de procurorul Tudosan Ionel, fara ca acesta sa fie investit cu solutionarea vreunei cauze care sa priveasca persoanele anterior mentionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmarire penala fara sa existe o cauza pe rolul DIICOT.

In acest fel, suspectul Tudosan Ionel – procuror la DIICOT - structura centrala, l-a ajutat pe Vladoianu Marius Radu sa ii constranga pe oamenii de afaceri sirieni sa cumpere imobilul la pretul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora si citarea acestora la DIICOT Bucuresti, in perioada in care Vladoianu Marius Radu purta cu acestia negocieri de incheiere a tranzactiei, creandu-le acestora convingerea ca Vladoianu Marius Radu are influenta necesara pentru a le provoca probleme daca nu dau curs solicitarii.

La data de 4 iunie 2015, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a procurorului Vladoianu Marius Radu.

Inculpatului Vladoianu Marius Radu si suspectului Tudosan Ionel li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedura penala, urmand ca VLADOIANU MARIUS RADU sa fie prezentat, la data de 5 iunie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.