ccf

Procuror reprimit la munca dupa ce s-a lasat examinat psihiatric

Data: 19 May 2021, 18:30 | autor: L.J. | 0 comentarii | 3795 afisari

Un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a fost reprimit la munca dupa ce s-a lasat examinat psihiatric. Hotararea a fost luata marti, 18 mai 2021, de catre Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.Prezentam minuta CSM:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat incetarea suspendarii din functie a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, incepand cu data de 10.05.2021, in temeiul art.64 alin.4 teza finala din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (unanimitate)”.

Procurorul respectiv a stat suspendat timp de aproape o luna si jumatate – mai exact, incepand din 31 martie 2021, din cauza ca initial refuzase sa fie examinat psihiatric. Informatia apare pe ordinea de zi solutionata a Sectiei pentru procurori din CSM de la data de 30 martie 2021.

Iata minuta de la acea vreme:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea din functie a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, pe o perioada de 1 an, incepand cu data de 31.03.2021, in temeiul art.64 alin.4 din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (unanimitate)”.

Mentionam ca – asa cum veti citi mai jos – perioada maxima in care un judecator sau un procuror poate fi suspendat pentru refuzul de a merge in fata comisiei de specialitate este de un an. La capatul acelui interval, sectia corespunzatoare din CSM este obligata sa ii propuna presedintelui Romaniei excluderea din magistratura a judecatorului sau procurorului in cauza.

Redam pasajele relevante din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- art. 65 alin. 1 lit. h): „Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri: (...) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4)”;

- art. 64 alin. 1-4:

(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.

(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.

(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.

(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate;

- art. 62 alin. 1 lit. b: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (....) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator”;

- art. 62 alin. 1^2: „Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare”;

- art. 62 alin. 5: „Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.