Procurorii CSM anunta schisma

Data: 13 iulie 2021, 18:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 3419 afisari

UPDATE 18:43

Purtatoarea de cuvant a CSM, judecatoarea Iulia Craiu, a confirmat pentru Lumea Juridica existenta sesizarii amicus curiae trimise de catre Consiliu la Curtea Constitutionala. Cu toate acestea, CSM nu a publicat respectiva sesizare pana in acest moment.

----------

Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii – in frunte cu vicepresedintele CSM Florin Deac (foto) – a anuntat marti, 13 iulie 2021, ca sustine pozitia DNA si DIICOT in sensul reducerii de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru un procuror pentru a fi admis in Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.Mai exact, pornind de la o informatie privind o presupusa sesizare amicus curiae trimisa de catre CSM la Curtea Constitutionala in sprijinul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (in ideea mentinerii actualei vechimi legale pentru cele doua mari parchete), Sectia pentru procurori isi afirma sustinerea pentru DNA si DIICOT. La scurt timp dupa sesizarea ICCJ, cele doua parchete au trimis o sesizare amicus curiae la CCR, prin care si-au exprimat un punct de vedere contrariu celui al instantei supreme, pretinzand ca reducerea vechimii este necesara pentru rezolvarea crizei de personal din cele doua mari parchete.

Spunem ca Sectia pentru procurori a declansat schisma in interiorul CSM, intrucat in luna mai Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acordat aviz negativ proiectului de lege privind reducerea vechimii pentru numirea la DNA si DIICOT. Totusi, nu a existat unanimitate in Plenul CSM la acel aviz negativ, fiind exprimate 10 voturi pentru avizarea negativa si 8 voturi pentru respingerea ei.


Iata comunicatul procurorilor CSM:


Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public in sensul transmiterii de catre Consiliul Superior al Magistraturii a unui memoriu amicus curiae Curtii Constitutionale, in sustinerea sesizarii formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la dispozitiile legale de reducere a vechimii necesare pentru accederea in cadrul DNA si DIICOT, pentru corecta informare a opiniei publice, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii precizeaza ca sustine pozitia exprimata de Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in memoriul amicus curiae transmis Curtii Constitutionale de catre aceste doua institutii.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca prevederile criticate prin obiectia de neconstitutionalitate nu contravin dispozitiilor constitutionale, iar modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, in sensul reducerii vechimii necesare pentru functionarea procurorilor care activeaza in cadrul DNA si DIICOT este un demers necesar, avand in vedere lipsa acuta de personal cu care s-au confruntat cele doua institutii in mod constant in ultimii ani.

Sectia pentru procurori atrage atentia ca functionarea in parametrii corespunzatori a acestor institutii din cadrul sistemului judiciar trebuie sa ramana o preocupare pentru toate autoritatile statului in vederea asigurarii unui stat de drept”.


Nemultumirea Inaltei Curti


Prin sesizarea de neconstitutionalitate depusa la inceputul acestei luni, ICCJ a cerut ca CCR sa declare neconstitutional proiectul de lege privind reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru un procuror pentru a fi admis in Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. De fapt, vechimea reala, in activitatea efectiva de procuror (fara cei doi ani de INM), ar urma sa fie redusa de la 8 la 5 ani. Sau de la 7 la 4 ani, daca scadem si anul de stagiu. Or, asa ceva este total de nepermis, a argumentat ICCJ in sesizarea de neconstitutionalitate, dand printre altele urmatorul exemplu: pentru a judeca un dosar de coruptie un judecator va trebui sa aiba o vechime efectiva in functie de 7 ani, insa acelasi dosar de coruptie ar putea fi instrumentat de un procuror cu vechime efectiva in functie de 5 ani si care nu are vocatia de a promova la un parchet de pe langa tribunal.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.